(V)LAŽNE VIJESTI: Željko Komšić podmetnuo pogrešan govor Miloradu Dodiku na otvaranju EYOF-a

Kako agencija Fake & Spin ekskluzivno saznaje, zamjena je izvršena na prijateljskoj degustaciji koju je organizirao Komšić

(V)LAŽNE VIJESTI: Željko Komšić podmetnuo pogrešan govor Miloradu Dodiku na otvaranju EYOF-a
Foto: Ilistracija/Analiziraj.ba

Otpočetka je bilo jasno da tu nešto ne štima. Govor Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na otvaranju EYOF-a, bio je loše napisan, konfuzno strukturiran, a sam Dodik lošije je čitao nego što u normalnim prilikama govori.

Tek dan kasnije, novinari agencije Fake & Spin otkrivaju pravu istinu. To nije bio govor koji je Dodik pripremio. Ono što je pročitao podvalio mu je drugi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. Lukavi Komšić smislio je plan na koji se sladokusac Dodik lako upecao. Gosta iz Banje Luke domaćin iz Sarajeva pozvao je na baklavu, specijalitet za orijentalne poguzije, ovaj je lakomo pristao, i negdje tokom degustacije Komšićevi eksperti – u Velikoj Britaniji obučeni za razne nepodopštine –  zamijenili su već pripremljen govor novim, kojeg je Dodik s velikom nelagodom pročitao.

Naši novinari uspjeli su nabaviti primjerak originalnog govora, koji ovdje ekskluzivno objavljujemo:

„Dragi prijatelji, drage moje Sarajlije,

Srce mi je puno što sam danas ovdje zajedno s vama. Ovo je veliki dan za našu državu Bosnu i Hercegovinu, a posebno za njen glavni grad. Svi znamo kroz šta je Sarajevo prošlo prije nepune tri decenije. Moja namjera nije da vam dosipam sol na ranu, niti da širim negativno raspoloženje. Suprotno od toga, želim iskoristiti ovu priliku da zajedno okrenemo list i započnemo novu fazu u našim odnosima. EYOF nije nikakva replika Olimpijade, to je nova šansa, naša šansa, da se svi zajedno upitamo čemu vodi sve ovo do sada i da krenemo putem novih, svježih inicijativa. Nek ne bude neskromno, jednu od tih inicijativa pokrećem evo ja lično, s ovog mjesta i ovog časa. Želim da se izvinim vašem gradu, gradu heroju, za sve ono što su mu naše jedinice radile tokom tih teških mjeseci i godina. Stojim ovdje pred vama, skrušen, u znak izvinjenja sad ću da se uspentram uz ove basamake i kleknem pred gradom koji je toliko patio a koji – vidimo to svi – ipak ima snage da nastavi dalje.

Ovo nije prilika za duge govore. Velikim gestama ne trebaju maratonske govorancije. Zato ću sad da završim izlaganje. Mladim takmičarima želim da nas upoznaju u najboljem svjetlu, a svim Sarajlijama želim da ovo iskreno izvinjenje bude početak jednog divnog prijateljstva među građanima i narodima Bosne i Hercegovine.

Hvala što postojite.“

Ne zna se kakve bi sve pozitivne posljedice pokrenuo jedan ovako potresan govor. Za sve su krivi Željko Komšić i njegove proklete baklave. Možda se čudo desi već prvom sljedećom grandioznom prigodom, a nju nećemo dugo čekati, sprema se početak proljetnog dijela BH Telecom Premijer lige. Držimo fige Miloradu Dodiku.

              (Ovaj sadržaj je satiričnog karaktera)

About The Author