YouTube krenuo u borbu protiv teorija zavjera

Između slobode govora i društvene odgovornosti

YouTube krenuo u borbu protiv teorija zavjera
Foto: Marketing Land

YouTube se u nekoliko puta našao na udaru medija zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaje korisnicima

Tako su djeca mogla da vide različite, za njihov uzrast neprimerene, snimke. Dešava se i da se među nizom naučnih videa potkradu neki koji baš i nisu sasvim naučno utemeljeni.

Upravo zbog toga su iz YouTubea najavili oštriju borbu protiv neprimjerenog sadržaja, odnosno protiv „viralnih izazova“ i neprimerenih „podvala“. Zato će od sada posebnu pažnju posvetiti video materijalima koji „balansiraju na granici povrede definisanih Pravila korištenja“.

Tako će smanjiti broj preporuka za video snimke čiji bi sadržaj mogao gledaocima da pruži pogrešne ili štetne informacije, kakvi su oni koji promovišu čudotvorne lijekove, tvrde da je Zemlja ravna ili promovišu druge teorije zavere.

Iako će se ove promjene odraziti na manje od 1% ukupnog YouTube sadržaja, ograničavanje preporuka za takav tip videa bi trebalo da znači bolje iskustvo za korisnike najvećeg video servisa na internetu.

„Verujemo da ovakvom promjenom postižemo ravnotežu između održavanja slobode govora na našoj platformi i odgovornosti prema našim korisnicima“, navodi se u zvaničnoj objavi YouTubea.

Izvor: Cenzolovka

About The Author