Talibani oslobodili devet novinara

Medijske organizacije pozdravile puštanje novinara na slobodu

Talibani oslobodili devet novinara

Devet novinara koji su bili u pritvoru širom Afganistana oslobođeno je nakon brojnih hapšenja usmjerenih na strane medije ili medije u egzilu, saopćila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Afganistanski nezavisni sindikat novinara (AIJU) koji su pozivali na hitno oslobađanje svih medijskih djelatnika koji su još u pritvoru.

Val hapšenja poklapa se s drugom godišnjicom talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu, a učvršćivanje novog režima dovelo je do dramatičnog kolapsa nekad uspješnog medijskog sektora u zemlji, dok su novinari suočeni sa sve većim siromaštvom, pritvaranjima i napadima.

AIJU je pozdravio oslobađanje svih uhapšenih novinara, ali su još jednom zatražili od dužnosnika da prate slučajeve vezane za rad medija putem ‘Komisije za ispitivanje pritužbi i postupanja u medijskim prekršajima’.

– Ova posljednja akcija protiv afganistanskih medija pod talibanskim režimom dovela je do toga da se novinari i medijski djelatnici u zemlji i dalje suočavaju sa sve većim brojem slučajeva proizvoljnog hapšenja, uznemiravanja i napada – saopćio je IFJ.

Kako su dodali, iako je oslobađanje devet novinara dobrodošao razvoj događaja, pozivaju talibane da odmah oslobode sve medijske djelatnike koji su još u pritvoru i rade na zaštiti sigurnosti svih novinara u Afganistanu.

Novinar Paktije Habibullah Sarab i novinar Kunara Parviz Sargand pušteni su iz talibanskog pritvora, a pojavile su se i informacije da su njihova pritvaranja bila povezana s optužbama da su radili za medijske kuće u egzilu. Oni su od 11. augusta u pritvoru, dok je dan ranije iz zatvora pušten i novinar Zabula i predstavnik Afganistanskog nacionalnog sindikata novinara (ANJU) Mehboob Hakimi.

Također, četiri medijska djelatnika, uključujući izvjestitelja TOLO Newsa Attaullaha Omara, voditelja Killid radija Faqira Mohammada Faqirzaija i izvjestitelja Jana Agha Saleha, te izvjestitelja Salama Watandera Hasiba Hassasa, pušteni su nakon što su navodno bili pritvoreni pod optužbama da su radili za prognaničke ili strane novinske kuće, nakon što su proveli sedmicu dana u pritvoru.

Novinar iz Kandahara Waheedur Rahman Afghanmal priveden je i ispitivan o svom radu, prije nego što je sljedeći dan pušten uz kauciju. Freelancer Shamsullah Omari također je priveden u odvojenom incidentu i potom je pušten.

Izvor: IFJ

About The Author