IFJ: Gašenje Al Jazeere je opasno i pogrešno

IFJ izrazio zabrinutost zbog oduzimanja lične opreme i telefona novinara

IFJ: Gašenje Al Jazeere je opasno i pogrešno

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se svojoj podružnici Sindikatu palestinskih novinara (PJS) u osudi gašenja Al Jazeere od strane izraelske vlade i pozvala da se televizijskoj kući dopusti nastavak rada.

Dana 5. maja izraelska je vlada izglasala zatvaranje katarskog kanala u Izraelu – pretresom Al Jazeerinih ureda, uklanjanjem njegovih emisija s izbornika izraelskih pružatelja usluga emitiranja i blokiranjem web stranica.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je na X-u da je vlada “jednoglasno odlučila da će huškački kanal Al Jazeera biti zatvoren u Izraelu”.

Izraelska vlada redovno je napadala katarsku televizijsku kuću Al Jazeeru i prijetila da će je zatvoriti, na temelju navodne pristranosti prema Izraelu. Međutim, njihov odnos se dodatno pogoršao od početka rata u Gazi. Novi zakon, usvojen u parlamentu 1. aprila ovlastio je dužnosnike da to učine nakon konzultacija i odobrenja pravnih i sigurnosnih dužnosnika.

U saopćenju objavljenom na X-u Al Jazeera Media Network osudila je njegovo gašenje kao “kriminalni čin koji krši ljudska prava i osnovno pravo na pristup informacijama”.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger ocijenio je da su potezi poput zabrane rada novinara i gašenje televizijskih kuća direktno proizašli iz despotove knjige, a ovaj potez daljnje je odstupanje izraelske vlade od poštivanja slobodnih medija koje se očekuje od demokracije.

– Već smo vidjeli zabranu pristupa stranim izvjestiteljima u Gazi, napade na izraelske domaće medije i zaista šokantan tretman palestinskih novinara – naveo je.

Bellanger je također doveo u pitanje motive Izraela za oduzimanje telefona i ličnih računara novinarima. “Koja bi motivacija mogla biti za otimanje telefona i računara, osim pokušaja otkrivanja izvora novinara – time se krše najelementarnija prava novinara da zaštite svoje izvore”.

Omar Nazzal, potpredsjednik Sindikata palestinskih novinara (PJS), koji predstavlja palestinske novinare koji rade za Al Jazeeru, osudio je ovu odluku koja cilja na slobodu izražavanja i sposobnost novinara da rade svoj posao, navodeći da je to pokazatelj očaja okupacijske vlade.

Michelle Stanistreet, generalna sekretarka Nacionalnog saveza novinara (NUJ) Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, koja predstavnica Al Jazeerinih novinara u Londonu, rekla je da oni koji imaju tajne za skrivanje ili koji se stide svojih postupaka prisilno zatvaraju televizijske stanice.

– Ciljanje na Al Jazeeru kao što to čini izraelska vlada direktan je napad na slobodu govora koji donosi sramotu odgovornima. Nadam se da će uskoro shvatiti svoju pogrešku i promijeniti ovu odluku – dodala je.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) rekao je da je odluka vlade predstavljala opasan presedan za druge međunarodne medijske kuće koje djeluju u Izraelu. Direktor programa Carlos Martinez de la Serna kazao je da bi Izrael trebao dopustiti Al Jazeeri i svim međunarodnim medijskim kućama da rade slobodno, posebno tokom rata.

Udruženje stranih novinara objavilo je saopćenje osuđujući odluku kao “mračan dan za medije” i optužujući Izrael da se pridružio “sumnjivom klubu autoritarnih vlada” zabranom emitiranja.

UN-ov ured za ljudska prava također je pozvao izraelsku vladu da poništi zabranu. “Slobodni i nezavisni mediji ključni su za osiguranje transparentnosti i odgovornosti. Sada, još više s obzirom na stroga ograničenja za izvještavanje iz Gaze“, naveli su.

Bilo je kritika takve odluke i unutar zemlje, a Udruženje za građanska prava u Izraelu podnijelo je zahtjev Vrhovnom sudu za poništenje zabrane.

Unatoč presudi, kanal je i dalje dostupan putem Facebooka u Izraelu.

Izvor: IFJ/Arab News

About The Author