UHAPŠEN NOVINAR DW

Više nezavisnih novinara među kojima je i dopisnik Deutsche Wellea uhapšeni su u Belorusiji. Njima se stavlja na teret da su ilegalno pristupili podacima državne novinske agencije. Pretresi, hapšenja, saslušanja. 7. i 8. augusta u Minsku je uhapšeno nekoliko nezavisnih novinara pod bizarnom optužbom. Među uhapšenima je i dopisnik Deutsche Wellea Pavluk Bykovsky. Uhapšenima se stavlja […]

UHAPŠEN NOVINAR DW

Više nezavisnih novinara među kojima je i dopisnik Deutsche Wellea uhapšeni su u Belorusiji. Njima se stavlja na teret da su ilegalno pristupili podacima državne novinske agencije.

Pretresi, hapšenja, saslušanja. 7. i 8. augusta u Minsku je uhapšeno nekoliko nezavisnih novinara pod bizarnom optužbom. Među uhapšenima je i dopisnik Deutsche Wellea Pavluk Bykovsky. Uhapšenima se stavlja na teret da su ilegalno preuzeli na hiljade agencijskih vesti od državne novinske agencije „BelTA”. Pored Bykovskog na udaru je  glavna i odgovorna urednica internet portala „tut.by”, Marija Solotova kao i njena koleginice Ana Kaltigina, Galina Ulasik  isto kao i suradnica agencije „BelaPAN” Tatjana Korovenkova. Spomenuta platforma kao i agencija za koju su radili uhapšeni novinari spadaju u najuglednije nezavisne medije u zemlji.

Još u utorak su počela pretresanja, i to ne samo u redakcijama  „BelTA” i „tut.by” već i u privatnim stanovima petoro novinara internet portala „tut.by““, saopćio je osnivač ove informativne platforme Jurij Ziser. U međuvremenu je ovim mjerama izložen mnogo veći broj novinara. Pretresi i privođenja su se zbivali i tokom cijele srijede. Najmanje pet različitih redakcija je pogođeno ovim mjerama. Različiti izvori navode različite brojeve privedenih novinara. Neki od njih su pušteni na slobodu.

8. augusta je između ostalog izvršen pretres u stanu dopisnika Deutsche Wellea Pavluka Bykovskog i njegove supruge Volhe, koja je također novinarka. Ona je preko društvenih mreža objavila da je njen suprug priveden u svojstvu svjedoka, ali da je sada svrstan u osumnjičene.

DW je uložio protest kod bjeloruskog ambasadora u Berlinu, zahtijevajući puštanje na slobodu dopisnika DW. Osim toga, ističe se da se očekuje zakonit tretman akreditovanog novinara.

Više na dw.com

About The Author