Izrael opozvao naredbu o prekidu video prijenosa AP-a uživo u Gazi

AP i dalje zabrinut jer izraelska vlada koristi sporni zakon o stranim emiterima

Izrael opozvao naredbu o prekidu video prijenosa AP-a uživo u Gazi
Smoke billows during Israeli bombardment in Rafah on the southern Gaza Strip on February 6, 2024 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mahmud Hams / AFP)

Izrael je povukao svoju odluku o zatvaranju video prijenosa Associated Pressa uživo o ratom razorenoj Gazi, nakon protesta američke novinske agencije i zabrinutosti Bijele kuće.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da je opozvao raniju naredbu kojom se AP optuživao da je prekršio novu zabranu pružanja snimaka Gaze katarskom satelitskom kanalu Al Jazeera.

– Naredio sam da se otkaže operacija i vrati oprema agenciji AP – rekao je Karhi, nakon što je Washington pozvao Izrael da povuče takav potez.

– Razgovarali smo s vladom Izraela kako bismo izrazili svoju zabrinutost zbog ove radnje i zatražili od njih da je preinače – rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Karhijev izvorni nalog navodio je da su inspektori Ministarstva komunikacija “zaplijenili opremu” AP-a prema nalogu koji je odobrila vlada “u skladu sa zakonom”.

AP je rekao da su izraelski dužnosnici zaplijenili kameru i opremu za emitiranje na lokaciji u izraelskom gradu Sderotu koji gleda na sjeverni Pojas Gaze. U izjavi izdanoj nakon naloga, novinska agencija je rekla da “najoštrije osuđuje” potez izraelske vlade.

Reagirajući nakon što su izraelski dužnosnici naredili da se oprema vrati, dodaje se: “Iako smo zadovoljni ovim razvojem događaja, i dalje smo zabrinuti zbog toga što izraelska vlada koristi zakon o stranim emiterima i mogućnost nezavisnih novinara da slobodno djeluju u Izraelu”.

AP je rekao da je Al Jazeera među hiljadama klijenata koji od agencije primaju video prijenos uživo.

Direktor globalnih vijesti AFP-a Phil Chetwynd rekao je da je prvotna naredba Izraela bila “napad na slobodu medija”. “Slobodan protok provjerenih informacija i slika iz pouzdanih izvora ključan je u trenutnom visokonapetom kontekstu”, rekao je.

– Associated Pressu, od svih novinskih organizacija, treba dopustiti da radi svoj posao slobodno i bez ikakvog uznemiravanja – rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Al Jazeera sa sjedištem u Kataru ukinula je emitiranje u Izraelu ovog mjeseca nakon što je vlada premijera Benjamina Netanyahua izglasala njeno gašenje zbog izvještavanja o ratu u Gazi. Uredi Al Jazeere u Jeruzalemu zatvoreni su, oprema zaplijenjena, a akreditacije timu oduzete.

Izvor: AFP

About The Author