Zamjenik gradonačelnika iz južnog Izraela objavio fotografije s palestinskim zatvorenicima

Njegov Facebook račun prepun je snimaka ponižavanja palestinskih zatočenika, popraćenih podrugljivim natpisima

Zamjenik gradonačelnika iz južnog Izraela objavio fotografije s palestinskim zatvorenicima
Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency

Zamjenik gradonačelnika Općine Be’er Sheve u južnom Izraelu objavio je niz fotografija na Facebooku na kojima je s palestinskim zatočenicima s lisicama na rukama i povezima na očima.

Slike su snimljene dok je Shimon Tobol služio vojni rok na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra do kraja januara ove godine. One su objavljivane na njegovom ličnom profilu tokom nekoliko mjeseci.

Tobol, koji je na čelu lokalne frakcije nacionalno-socijalne stranke Gesher, bio je jedan od zamjenika gradonačelnika Be’er Sheve Rubika Danilovicha posljednje dvije i pol godine, pišu izraelske novine Haaretz koje su prve objavile vijest.

Njegov Facebook račun prepun je snimaka ponižavanja palestinskih zatočenika, popraćenih podrugljivim natpisima.

U jednoj objavi, slika muškarca s bradom i povezom na očima koji čuči na podu je naslovljena: “Kažu da što je veća brada, to je viši čin. Ovaj put je imao jako veliku bradu. Nema milosti, nema zaustavljanja. Počeli smo govoriti tečno arapski”.

Na drugoj fotografiji, na kojoj je Tobol pored jednog od zatočenika, stoji natpis: “Kada mušterija traži da napravi selfie. Nacija kukavica. Narod Izraela živi.”

Drugi primjeri uključuju Tobolovo vođenje zatvorenika i opisivanje Palestinaca kao nacista, navodeći da su to činovi osvete za holokaust.

– Izraelski narod živi. Svaki nacist je znao da će njegov dan doći. Oče naš, kralju naš, osveti pred našim očima prolivenu krv svojih slugu – napisao je. Tobolov profil sadrži nekoliko takvih objava.

Općina Be’er Sheva nije komentirala slike, ali je za Haaretz rekla da Tobolove objave nisu nastale kao dio njegovog rada u općini.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je vojska zabranila fotografiranje zatočenika iz sigurnosnih razloga i da takvo ponašanje “nije u skladu s vrijednostima IDF-a”. Tobol je jedan od mnogih izraelskih vojnika koji su objavili snimke na kojima zlostavljaju palestinske zatočenike.

Analiza BBC-ja otkrila je da izraelski vojnici nastavljaju objavljivati videosnimke zlostavljanja palestinskih zatočenika unatoč vojnom obećanju da će protiv počinitelja biti poduzete mjere.

Analizom je identificirano najmanje 45 fotografija i videa koji pokazuju zlostavljanje i ponižavanje palestinskih zatvorenika. Stručnjaci kažu da bi snimci mogli kršiti međunarodno pravo i predstavljati ratne zločine.

Izvor: ArabNews

About The Author