Stručnjaci osudili Metu zbog zabrane vijesti u Kanadi

Ove godine Google je također rekao da će ukloniti poveznice iz rezultata pretraživanja, ali to još nije uradio

Stručnjaci osudili Metu zbog zabrane vijesti u Kanadi

Zabrana pristupa vijestima na Matinim platformama Facebook i Instagram u Kanadi je “epska pogrešna procjena” koja bi mogla naštetiti novinarstvu i doprinijeti širenju dezinformacija i lažnih vijesti, upozorili su stručnjaci.

Ova odluka dolazi kao odmazda za novi Zakon o online vijestima donesen u nastojanju da se povećaju prihodi kanadskih novinarskih kuća prisiljavanjem posrednika kao što su Meta i Googleova matična kompanija Alphabet da plaćaju za poveznice na vijesti.

Kompanija je opisala zakon kao “neprovodiv” i navela da je jedini način da se poštuje zakon “prekinuti dostupnost vijesti za ljude u Kanadi”.

Neki korisnici Instagrama i Facebooka u zemlji ne mogu dijeliti poveznice na novinske članke na tim platformama, uključujući poveznice na priče iz nekanadskih medija, uključujući Guardian, Washington Post, New York Times i Al Jazeera Afrique.

Ranije ove godine Google je također rekao da će ukloniti poveznice iz rezultata pretraživanja, ali to još nije uradio. Ostaje nejasno hoće li pretraživački div i druge platforme poput Twittera i Binga slijediti Metin primjer.

Medijski stručnjaci upozoravaju da bi taj potez mogao jednostavno ostaviti prazninu koja će se popuniti dezinformacijama.

– Krajnji rezultat bi mogao biti da Meta ukloni pristup gotovo svim legitimnim novinskim organizacijama, ali ostavi poveznice na vijesti iz zloglasnih medija ili blogova i drugih operacija koje obavlja jedna osoba – napisala je Laura Hazard Owen iz Harvardovog laboratorija Nieman.

Michael Geist, profesor prava na Univerzitetu u Ottawi, rekao je da će kanadski mediji biti teško pogođeni, posebno oni mali i nezavisni koji ovise o društvenim medijima kako bi privukli čitateljstvo.

Timothy Caulfield, profesor sa Univerziteta Alberta koji istražuje zdravstvene i naučne dezinformacije, rekao je da su i prije usvajanja novog zakona društveni mediji i internetski forumi bili dominantna sila u širenju nedokazanih terapija i teorija zavjere o konvencionalnoj medicini.

– Sada postoji velik broj dokaza koji nam govore da dezinformacije koje se šire internetom o zdravlju stvarno štete. Gluposti protiv vakcinacije samo su jedan primjer – rekao je.

Politika i izbori također mogu biti pogođeni. Nakon američkih izbora 2016. godine na kojima je izabran Donald Trump, Meta, tada Facebook, najavili su da će ulagati u integritet izbora.

Ali Ahmed Al-Rawi, voditelj Projekta dezinformacija na Univerzitetu Simon Fraser, rekao je da ograničavanje pristupa vijestima na platformama društvenih medija poput Facebooka i Instagrama ugrožava ta ulaganja.

Nemogućnost korisnika da provjere autentičnost vijesti na platformi provjerom poveznica mogla bi dovesti do porasta lažnih vijesti, rekao je, posebno jer Meta radi s relativno malim timom za provjeru činjenica u Kanadi.

Stručnjaci ocjenjuju da će sada kada je prijedlog zakona postao zakon, kanadska vlada morati postaviti neka teška pitanja o tome koliko link vrijedi. I Meta će također morati shvatiti koliko se želi smekšati dok druge zemlje gledaju na kanadski debakl kao na mogući presedan.

Izvor: The Guardian

About The Author