Solidarno okupljanje u Beogradu zbog uznemirenja novinara N1 televizije

Nepoznate osobe bacile letke u dvorište zgrade televizije N1 na kojima je pisalo Republika „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“

Solidarno okupljanje u Beogradu zbog uznemirenja novinara N1 televizije
Foto: N1

Bacanje letaka muškaraca s maskama nije samo još jedna provokacija na televiziju N1, već test i najava ozbiljnijih akcija čiji je jedini cilj uznemirenje novinara i zaposlenih u N1, te napadi na njihov integritet i sigurnost, kazao je za Danas direktor ove kablovske televizije Jugoslav Ćosić.

U dvorište zgrade televizije N1 dvojica muškaraca su preko ograde ubacila oko 500 letaka na kojima piše „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“. Muškarci su nosili hirurške maske i udaljili su se automobilom koji je bio parkiran u blizini.

Ovo nije prvi put da se nedaleko od zgrade N1 dešavaju ovakve stvari. U nedjelju su blizinu ulaza postavljene improvizirana rampa i tabla s natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“.

Prije manje od mjesec dana na ogradi gradilišta, koje se nalazi odmah pored TV N1, također je osvanuo plakat na kome piše „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“.

Naljepnice sa istim tekstom nekoliko dana prije toga pojavile su se na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tijela za elektronske medije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski naglašava za Danas da je najnovija provokacija na N1, ali i napadi na druge objektivne medije „pokušaj da se iz javne sfere istisnu malobrojni mediji koji omogućavaju kritičko mišljenje“.

– Nema nikakve sumnje da je gest na N1, kao i ostali gestovi zastrašivanja novinara drugih medija, sinkroniziran s vlašću. To ljudi iz vlasti sasvim sigurno znaju, jer su ovo njihovi eksponenti i htjeli bi da se poništi svaka mogućnost drugačijeg mišljenja – dodao je.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnoviji incident usmjeren protiv TV N1 i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe, a prije svih najviše nosioce vlasti, da preduzmu sve što je neophodno da bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije.

Grupa za slobodu medija, koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora, najoštrije je osudila napade, pritiske i zastrašivanje na televiziju N1 i pozvala sve novinare i građane da se solidarno okupe u utorak u 18 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11.

Član predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocijenio je da ubacivanje letaka u dvorište TV N1 nije bio nikakav napad i da razloga za osudu nema.

– Pretpostavljam da je to svojevrsna reakcija na znate već dobro poznatu priču koja mislim da dolazi zvanično iz Vaše televizije, da ste vi neko ko se emitira u Luksemburgu – odgovorio je Orlić na pitanje novinara N1 i ocijenio da „niko nije bio napadnut“.

Izvor: Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara/Danas

About The Author