Bosić propitivao kriterije, Dodik ga nazvao političkim kompleksašem

RTRS i BNTV, ne samo u dnevnicima nego i u političkim emisijama, imaju različite novinarske metode i pristupe temama. Evo kako to izgleda u praksi

Bosić propitivao kriterije, Dodik ga nazvao političkim kompleksašem
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba
RTRS: „Pečat“, 10. oktobar

VELIKI GRADITELJ: U intervjuu s Radovanom Viškovićem, premijerom RS-a, novinarka Nada Veletić ushićeno je govorila o početku izgradnje dva mosta preko Save – jednog kod Gradiške i drugog kod Bijeljine, pitajući koji od njih će prije biti završen. Iako je Višković spomenuo prigovore opozicije zbog prioriteta entitetske Vlade u izgradnji saobraćajnica, Veletić se nijednom riječju nije osvrnula na te primjedbe. Zato je premijer imao dovoljno vremena objasniti gledaocima kako se putevi grade zahvaljujući Miloradu Dodiku, koji je njegovanjem dobrih odnosa s Hrvatima odobrovoljio Hrvatsku za konačni početak izgradnje mosta „koji vodi u EU“. Preko sopstvene konstatacije o tome da nije precizirano ko će finansirati izgradnju trase budućeg autoputa Sarajevo – Beograd kroz Bijeljinu, Veletić brzo prelazi na drugu temu. Umjesto da od premijera, učesnika sastanka u Beogradu, zatraži više informacija o izgradnji tog dijela autoputa, pita samo hoće li „snažne poruke iz Beograda“ pomoći skorom formiranju Vijeća ministara.

RTRS: „Aktuelno“, 14. oktobar

RTRS-ova LOGIKA: U emisiji „Aktuelno“, u kojoj su gostovali Neđo Trninić, resorni entitetski ministar, Dušan Topić, v.d. direktora Autoputeva RS, i Mladen Goluža, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, gledaoci su čuli kako ništa ne može ugroziti izgradnju „mreže modernih saobraćajnica u RS-u uprkos nemalim preprekama“. Pitajući Trninića da prokomentariše „mišljenje Mladena Bosića koje je odudaralo od većinskog mišljenja RS-a“, voditelj Branimir Đuričić nije ni predstavio Bosićev stav. Uz to, naglasio je da je Bosić stanovnik Brčkog nastojeći time diskvalifikovati njegovo mišljenje kao pristrano. Naime, Bosić je 2017., Deklaracijom o utvrđivanju kriterijuma trase autoputa Sarajevo – Beograd, predložio, a Predstavnički dom PS BiH tada usvojio prijedlog, da trasa ide preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle. Procijenjeno je da je ona ekonomski najopravdanija i u interesu većine građana oba entiteta. Poslanici SNSD-a glasali su protiv tog prijedloga. Kada i sam Trninić u emisiji kaže da su regije Bijeljina, Brčko i Tuzla industrijski razvijene i gusto naseljene, Đuričiću je to i dalje neprihvatljivo. Njegova logika kaže da svi srpski predstavnici moraju misliti isto. Ovakvim rezonovanjem nelogično je zastupati ekonomske i druge interese regije iz koje zastupnici dolaze, odnosno građana čijim glasovima su dobili mandate. Logično je neupitno podržavati sve što SNSD proglasi nacionalnom politikom RS-a.

OBEZIMENJENO POVRATNIČKO NASELJE: Đuričić je zatražio i komentar na „prigovor jedne hrvatske porodice ili makar više njih u jednom selu kod Modriče nezadovoljnih tim što dionica puta ide preko njihovih imanja“. Voditelj ne spominje da je riječ o protivljenju stanovnika naselja, a ne o izolovanom slučaju. U pokušaju obeznačavanja njihovih prigovora, ne navodi čak ni ime naselja – Garevac. Ne spominje ni to da je riječ o hrvatskim povratnicima u RS, niti da bi trasa išla preko njihovih kuća. Ne precizira na šta se odnose prigovori povratnika, ni kakve bi bile posljedice po njih. Ali zato primjećuje kako je gotovo nemoguće izgraditi autoput bez zamjerki, kako ipak nije bilo nikakvih primjedbi na dionici Doboj – Beograd, te kako je posao obavljen pravedno.

BNTV: „Crno na bijelo“, 13. oktobar

VITALNI NACIONALNI INTERESI: Reporterka Slađana Jašarević je u prilogu o izgradnji budućeg autoputa Sarajevo – Beograd predstavila hronologiju odlučivanja o njegovoj trasi. Prostor je dat Bosiću, koji propituje kriterije po kojima je predložena ranija trasa preko Višegrada, Rogatice i Pala, a bez regija Brčko, Bijeljina i Tuzla. S druge strane, Dodik u izjavi naziva Bosića političkim kompleksašem. Jašarević izvještava o tome kako je Vlada RS-a Bosića i SDS etiketirala kao izdajnike zbog insistiranja da trasa ide preko Bijeljine. Podsjećajući na ranije Dodikove izjave, ukazala je na njegovu političku nedosljednost, kao i na promijenjen stav prema Turskoj. Ranijom izjavom Trninića koji istočni dio RS-a naziva bespućem, skrenula je pažnju na to kako je ministar promijenio stav o preferiranoj trasi autoputa. Značajan prostor dat je i izjavi Miladina Stanića, šefa kluba poslanika SDS-a u NS RS-a, koji zamjera Dodiku da se neopravdano predstavlja kao pokretač velikih građevinskih projekata. Prilog je zaključen informacijom koja je na RTRS-u samo ovlaš navedena – da je neizvjesno kada će početi gradnja autoputa preko Bijeljine. Prigovorima opozicije o neravnomjernom ulaganju u razvoj ovog entiteta, koji su, takođe, samo spomenuti na RTRS-u, bez izjava opozicionara, Jašarević je dala značajan prostor. Zaključila je da Vlada RS ubrzano radi na izgradnji autoputa Banja Luka – Split proglašavajući ga vitalnim nacionalnim interesom RS-a.

OBUSTAVA KOALICIONIH ODNOSA: Je li na pomolu raskol DNS-a i SNSD-a, ispitala je Danina Milaković nakon odluke DNS-a da „zamrzne“ odnose sa SNSD-om, s kojim je u koaliciji 20 godina, a u kojoj je i SP RS. Podsjećajući na politička neslaganja unutar vladajuće koalicije i smjene DNS-ovih kadrova nakon izbora 2018., Milaković tvrdi kako je Pavić „oprostio Dodiku sve političke šamare“ dok SNSD nije srušio skupštinsku većinu u Prijedoru formirajući novu, bez DNS-a. O mogućim ishodima narušenih koalicionih odnosa, u prilogu su, pored predstavnika dviju stranaka, govorili politolog Velizar Antić, politička analitičarka Tanja Topić i novinar Vladimir Šušak. Iako je Milaković tražila mišljenje i od trećeg koalicionog partnera – SP RS-a, u ovoj stranci, ali ni u opozicionim, nisu željeli razgovarati o ovoj temi. To je možda i razlog zbog kojeg su Antić i Topić dobili dosta prostora za analiziranje zamršenih političkih odnosa u RS-u. Gledaoci su iz njihovih prognoza saznali da je zbog straha od gubitka privilegija koje idu uz vlast, ipak vjerovatnije da će koalicija opstati.

CIJENA DOBROSUSJEDSKIH ODNOSA: U prilogu o planiranoj izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori (Hrvatska) tik uz granicu s BiH, fokus je bio na odgovornosti Vlade RS-a zbog zakašnjelih reakcija. Prilog je počeo anketiranjem građana Novog Grada kao potencijalno najugroženije lokalne zajednice, te izjavom predstavnika Udruženja „Grin tim“ o posljedicama deponovanja nuklearnog otpada. Otvaranje teme izjavama građana u kojima izražavaju zabrinutost solidan je način njenog približavanja gledaocima. Nakon izjave resorne entitetske ministrice Srebrenke Golić u kojoj najavljuje borbu svim sredstvima, do tužbe protiv Hrvatske, reporter Milan Kovač primjećuje kako je to trebalo davno uraditi jer je Hrvatska daleko odmakla u pripremama. Bilo bi svakako mnogo informativnije i objektivnije da je umjesto u offu, to pitanje problematizovao u razgovoru s ministricom. Ako njena izjava ne korespondira s činjenicama, onda je treba pobiti podacima. Član Sektora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić okarakterisao je njene izjave kao stvaranje privida o tome da se radi na rješavanju ovog problema. Tvrdnju da su se neki zvaničnici RS-a (uz kadrove na kojima su Dodik i drugi visokopozicionirani SNSD-ovci) vodili ličnim, a ne interesima građana, Stanić je potkrijepio Dodikovim stavom da je gradnja Pelješkog mosta vitalni nacionalni interes. Taj njegov prijedlog podržale su dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini RS. Bilo bi efektnije da je u prilogu objavljen i isječak snimka sjednice na kojoj je Dodik rekao da će ubrzano raditi na rješavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom. Predsjednik Izvršnog odbora SDS-a Novi Grad, Dragan Grubješić, u prilogu je kritikovao vlast zbog toga što već nije tužila Hrvatsku, te predložio slanje protestnih diplomatskih nota, tužbe i bojkot proizvoda iz Hrvatske. I politička analitičarka Tanja Topić ukazala je na to da su nosioci javnih funkcija zakazali jer problem ne rješavaju institucionalno.

RTRS je u emisijima „Pečat“ i „Aktuelno“ najviše prostora posvetila glorifikovanju početka izgradnje infrastrukturnih projekata. Zasluge za to pripisane su eksplicitno i u više navrata Miloradu Dodiku, što kroz tvrdnje i pitanja samih novinara, što kroz odgovore sagovornika. Ushićenje, optimizam i dodvorništvo provejavaju u pitanjima RTRS-ovih voditelja i novinara. Za prigovore o kriterijima po kojima se određuju prioriteti ulaganja u pojedine projekte i regije u RS-u, njihovu ekonomsku opravdanost ili visinu kreditnih zaduženja, nema mjesta. Nema ga ni za predstavnike opozicije. Njihovi stavovi i onda kada su spomenuti nisu ni citirani, nego su, u najboljem slučaju, kratko parafrazirani. Ovlaš spomenute primjedbe opozicije često pobijaju i voditelji već u samom pitanju.

S druge strane, televizija BN je u političkom magazinu „Crno na bijelo“ otvorila neka pitanja za koja na RTRS-u nema mjesta. Prilozi o političkim igrama bez granica između koalicionih partnera, zatim oni o izgradnji budućeg autoputa, odlaganju nuklearnog otpada uz granicu s BiH i posjetama Beogradu informativniji su u poređenju s načinom na koji RTRS izvještava o ovim temama. Međutim, iako BNTV u priče uključuje veći broj izvora, što ih čini potpunijim, među sagovornicima izrazito dominiraju predstavnici SDS-a.

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author