Dvije godine bez pravde za ubijenu novinarku Daphne Caruana Galizia

Malteške vlasti još uvijek nisu identificirale i procesuirale sve koji su bili uključeni u planiranje i provođenje napada, ali su najavili pokretanje javne istrage

Dvije godine bez pravde za ubijenu novinarku Daphne Caruana Galizia
Foto: EFJ

U srijedu, 16. oktobra, navršava se dvije godine od brutalnog ubistva najpoznatije istraživačke novinarke s Malte Daphne Caruana Galizia. Iako su tri muškarca službeno osumnjičena za njezino ubistvo još nije određen datum suđenja, a nalogodavci su još uvijek na slobodi.

Kako bi odao počast sjećanju Daphne Caruane Galizie i nastavio tražiti pravdu Odbor za zaštitu novinara (CPJ), Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava, Reporteri bez granica (RSF) i Transparency International EU organizirat će bdijenje u Briselu.

Dvije godine od tog brutalnog ubojstva, malteške vlasti još uvijek nisu identificirale i procesuirale sve koji su bili uključeni u planiranje i provođenje napada, a nedavna najava vlasti da pokrene javnu istragu o ubistvu novinarke predstavlja dugo očekivani, presudan i važan korak ka pravdi.

Organizacije koje okupljaju novinare širom svijeta, podržale su poziv njene porodice da se osigura potpuna nepristranost u istrazi.

U tri sara popodne 16. oktobra 2017. godine Daphne Caruana Galizia odvezla se od svoje porodične kuće u Bidniji na sjeveru Malte kada je eksplodirala bomba postavljena ispod automobilskog sjedišta. Imala je 53 godine. Posljednje riječi koje je napisala bile su “Posvuda su lopovi. Situacija je očajna“.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author