IFJ i EFJ zahtijevaju istragu zbog policijskog nasilja nad novinarima

Dvanaest novinara napadnuto je tokom praćenja demonstracija koje su uslijedile poslije izricanja zatvorske kazne organizatorima pokreta za nezavisnost

IFJ i EFJ zahtijevaju istragu zbog policijskog nasilja nad novinarima
Foto: Lluis Gene / AFP

Dvanaest novinara koji su imali novinarska obilježja bili su na meti policijskog nasilja 14. oktobra u Kataloniji tokom praćenja demonstracija koje su uslijedile poslije izricanja zatvorske kazne organizatorima pokreta za nezavisnost zbog pokušaja odcjepljenja Katalonije 2017. godine.

Međunarodna i Evropska novinarska federacija (IFJ i EFF) pozvali su nadležna tijela da istraže sve napade i privedu odgovorne.

Većinu ovih napada počinili su policajci, bilo onih koji su Mossos d’Esquadra za koji je odgovorna katalonska autonomna vlada ili nacionalna policija za koju je odgovorno špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dvanaest napadanih novinara su Elise Gazengel (iz digitalnog medija Contexto), Pol Pareja (eldiario.es), Jordi Mumbrú (dnevni list “Ara”), Eudald Martínez (radio RAC 1), Albert Salamé i Oriol Izquierdo (Vilaweb.cat), Joan Giralt, Freddy Davies i Núria Gebellí (magazin “La Directa”), Pau Venteo (Katalonski radio), Victor Asensio (Elprat TV) i fotoreporter koji želi ostati anoniman.

Eudald Martínez jedina je žrtva koju policajci nisu napali nego ga je udario kamen koji su bacili demonstranti. Većina incidenata zabilježena je u blizini aerodroma Barcelona El Prat.

Evropska i Međunarodna novinarska federacija (EFJ i IFJ) pridružile su se svojim španskim podružnicama, Federaciji saveza novinara (FESP), Katalonskom sindikatu novinara (SPC) i FSC-CCOO tražeći istragu kako bi se utvrdila odgovornost za napade.

Zahtjev su poslali savjetniku za unutrašnju politiku katalonske autonomne vlade Miquelu Buchu i španskom ministru unutrašnjih poslova Fernandu Grande-Marlaska.

Svi napadi prijavljeni su na Platformu Vijeća Europe za zaštitu novinarstva.

Izvor: međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author