Dedović: Internet je slobodna teritorija bez bilo kakvih reguliranosti

Kada vijesti sa Šatro.info preuzimaju portali koji ne prenesu objašnjenje da je vijest satiričnog karaktera, onda se dešavaju zbunjujuće situacije

Dedović: Internet je slobodna teritorija bez bilo kakvih reguliranosti
Foto: N1 Info

Urednik satiričnog portala Šatro.info Haris Dedović kazao je gostujući u programu N1 televizije da je ovaj portal zapravo „rugalica“ javnosti, ali internet je slobodna teritorija bez bilo kakvih reguliranosti zbog čega se i dešava da njihove satirične vijesti neki portali prenose kao prave vijesti.

Dodao je da postoji portali koji objavljuju sve što žele bez ikakvih posljedica, oni mogu objaviti vijest o nečijoj smrti i to će „im proći“ jer nema nikakve pravne ili regulatorne reperkusije, a upravo kad oni preuzimaju tekstove sa Šatro.info nastaje zabuna jer ih neetički plasiraju kao regularne vijesti.

–  Na našem portalu, počevši od njegovog imena, do opisa portala i izražaja u tekstovima jasno se vidi da se radi o satiričnoj vijesti te da je to satirični portal. Međutim, kada je preuzimaju portali koji ne prenesu disclamer, rečenicu koja objašnjava da je vijest satiričnog karaktera, onda se dešavaju zbunjujuće situacije – pojasnio je Dedović.

Također, ističe, krivica je i na onima koji to ne čitaju bilo koje vijesti do kraja nego čitaju samo naslove na osnovu kojih komentiraju vijesti, ali to je nešto na što ne mogu uticati.

Govoreći o posljedicama objave ovakvih vijesti, napominje da ima osoba koje negoduju jer su predmet satiričnih vijesti, Dedović ipak smatra da ne treba bilo koga štedjeti pa ni one koji su u poziciji moći.

Izvor: N1

About The Author