Trump kritizirao ABC zbog lažnog videa o turskom bombardiranju Sirije

TV Kanal ABC snimak, na kojem se vidi snažna eksplozija nastao tokom predstavljanja oružja, plasirao je kao da se radi o video zapisu snimljenom tokom turske operacije na sjeveru Sirije

Trump kritizirao ABC zbog lažnog videa o turskom bombardiranju Sirije
Foto: The Atlantic

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump skandaloznim je nazvao manipulaciju američkog TV kanala ABC News nakon što je snimak koji je nastao tokom predstavljanja oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije “Izvor mira”.

– Veliki skandal na ABC Newsu. Uhvaćeni su u objavi strašnog lažnog snimka koji su povezali s turskim bombardiranjem u Siriji. Prava sramota – napisao je Trump na Twitteru.

Američki kanal ABC objavio je saopćenje u kojem se navodi da je video “uklonjen nakon što se pojavila sumnja u njegovu vjerodostojnost” te su dodali da izražavaju žaljenje zbog ove greške.

TV Kanal ABC snimak, na kojem se vidi snažna eksplozija nastao tokom predstavljanja oružja, plasirao je kao da se radi o video zapisu snimljenom tokom turske operacije na sjeveru Sirije. Na infobaru uz video zapis našla se i poruka “Masakr u Siriji”.

Komentator je tom prilikom kazao da se na video snimku vidi kako turska vojska bombardira kurdske civile u pograničnom mjestu u Siriji, dodajući da dolaze vijesti kako ratnici koje podržava Turska vrše strašno nasilje nad Kurdima, američkim saveznicima koji ratuju protiv ISIS-a.

Međutim, video snimak korišten na tom američkom kanalu nastao je 2017. godine u SAD-u prilikom predstavljanja oružja. Također, kanal ABC je, prije nego je iskoristio video snimak, montažom uklonio ljude sa snimke koji su mobilnim telefonima snimali trenutak eksplozije.

Izvor: Anadolija/N1

About The Author