Medijima u Hong Kongu zabranjeno izvještavanje o inauguraciji novog izvršnog sekretara

Unatoč tvrdnjama vlade Hong Konga da je sloboda medija netaknuta, medijski djelatnici u regiji neprestano su doživljavali hapšenja, racije u redakcijama i zatvaranja

Medijima u Hong Kongu zabranjeno izvještavanje o inauguraciji novog izvršnog sekretara
Foto: BBC

Najmanje 10 lokalnih i međunarodnih novinskih organizacija suočene su sa zabranom izvještavanja o inauguraciji novog izvršnog sekretara Johna Leeja i drugim događajima tokom dvadeset i pete godišnjice primopredaje Hong Konga Kini 1. jula.

Prijave za medije koji žele pristupiti događajima povodom inauguracije i primopredaje dužnosti zatvorene su 16. juna, a odbijeno je registracije najmanje 10 organizacija.

Nezavisne novinske i fotografske kuće sa sjedištem u Hong Kongu kojima je zabranjeno izvještavanje o događajima 1. jula uključuju InMedia, Hong Kong Free Press, Photographic Society of Hong Kong i Truth Media Hong Kong.

Međunarodnim medijima, uključujući japanski Nikkei, Asahi Shimbun i Kyodo News, tajvanski CTV, američki Getty Images i European Pressphoto Agency, također nije omogućeno prisustvo.

Prvog jula navršava se 25 godina od kada je Ujedinjeno Kraljevstvo prenijelo vlast nad Hong Kongom na Narodnu Republiku Kinu. Taj događaj uključivat će inauguraciju Johna Leeja za novog izvršnog sekretar Hong Konga, koji će naslijediti Carrie Lam, kao i prisustvo kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Odjel za informacijske usluge Hong Konga (ISD) pozvao je određene televizijske kuće da imenuju do 20 novinara i druge odabrane novinske kuće da nominiraju najviše 10 reportera koji će pratiti događaje. Kako navodi InMedia, na prethodnim službenim ceremonijama primopredaje medijima nisu bili potrebni direktni pozivi za izvještavanje o događajima.

ISD je kao razloge naveo zabrinutost zbog pandemije koronavirusa, sigurnosne rizike i ograničenja mjesta događaja kako bi ograničio broja dopuštenih medijskih organizacija. Međutim, Hong Kong Free Press je rekao da nema podataka o sigurnosnim zabrinutostima na sličnim nedavnim događajima.

Unatoč tvrdnjama vlade Hong Konga da je sloboda medija netaknuta, medijski djelatnici u regiji neprestano su doživljavali hapšenja, racije u redakcijama i zatvaranja.

U izvješću Međunarodne federacije novinara (IFJ) ‘Lights Out: Je li ovo kraj slobode medija u Hong Kongu?’, utvrđeno je da su se slobodni mediji u Hong Kongu brzo našli na meti nakon donošenja Zakona o nacionalnoj sigurnosti 2020. godine.

Nezavisna istraživačka novinska agencija FactWire postala je 10. juna četvrta velika novinska kuća u Hong Kongu koja je zatvorena 2022. godine. Medijske kuće, Apple Daily, Stand News i Citizen news, također su zatvorene ranije ove godine.

Izvor: IFJ

About The Author