Voditelj Fox Newsa kritizirao Trumpa

U muzeju profesionalnog novinarstva Wallace je kazao da je Trump učinio sve što je u njegovoj moći da potkopa medije

Voditelj Fox Newsa kritizirao Trumpa

Poznati voditelj na Fox Newsu Chris Wallace, koji vodi emisiju na konzervativnoj mreži poznatoj po odanosti Bijeloj kući kritizirao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa optuživši ga za najdirektniji napad na slobodu medija u američkoj historiji.

Novinar, koga nerijetko hvale jer, postavlja vrlo oštra pitanja zvaničnicima američke administracije, a dobio je veliki aplauz jer je na događaju povodom proslave Prvog amandmana izrekao najžešću kritiku do sad i to na račun predsjednika Trumpa.

– Vjerujem da je predsjednik Trump uključen u najdirektniji, trajni napad na slobodu medija u našoj zemlji – kazao je Wallace nakon čega je dobio aplauz u Newseum, muzeju profesionalnog novinarstva u Washingtonu koji se uskoro zatvara i neće biti na lokaciji na kojoj je bio proteklih 12 godina.

– Učinio je sve što je u njegovoj moći da potkopa medije, da pokuša da ih delegitimira i mislim da je njegov cilj jasan – izazvati sumnju u to da li nam vjerovati kada kritički izvještavamo o njemu i njegovoj administraciji – dodao je.

Veteran novinarstva tvrdi da su predsjednikovi napadi nanijeli neku štetu jer anketa Instituta Freedom forum pokazuje da 29 posto Amerikanaca misli da je Prvi amandman otišao predaleko. A 77 posto ili tri četvrtine kaže da su lažne vijesti ozbiljna prijetnja našoj demokratiji.

Wallace je rijedak glas neslaganja u Fox Newsu, koji je u vlasništvu Ruperta Murdocha gdje preovladavaju stavovi u jakoj korelaciji s Trumpom.

Sin uglednog novinara Mikea Wallacea vodi već nekoliko godina nedjeljnu političku emisiju u kojoj prema sagovornicima nema milosti, a to se nedavno nije svidjelo Trumpu, pa je na Twitter nalogu napisao „Wallace gadan i nepodnošljiv“.

About The Author