Lažne vijesti kao unosna industrija u BiH

Broj web stranice koje objavljuju neistinite informacije ubrzano se povećavao u proteklom desetljeću uz pomoć napretka novih tehnologija.

Lažne vijesti kao unosna industrija u BiH
Foto: euroefe.euractiv.es

Fenomen lažnih vijesti nije poštedio zemlje Balkana, a u Bosni i Hercegovini one predstavljaju unosnu industriju, imajući u vidu da ljudi imaju pomalo morbidnu naviku čitati o smrti i mrtvima, što objašnjava zašto su osmrtnice ili članci o zločinima „popularni“.

Čini se da Originalno.org, web stranica u Bosni i Hercegovini, to vrlo dobro zna te objavljuje svaki dan članak o smrti ili ubistvu poznate osobe. Jedini je problem što su ti članci, kao i bilo koji drugi na ovom portalu, lažni, no čitatelji za to ne mare.

Originalno je samo jedna od mnogih lažnih web stranica koje su se proširile širom Bosne i Hercegovine.

Broj web stranica koje objavljuju neistinite informacije i manipuliraju činjenicama brzo je rastao u proteklom desetljeću uz pomoć napretka novih tehnologija, što je dovelo do ozbiljnih problema.

Semir Džebo napisao je istraživanje “Laganje za profit” za Centar za medije, podatke i društvo (CMDS), usmjereno na pronalaženje vlasničkih i financijskih podataka o dezinformacijskim web stranicama kreiranih za bh. publiku.

Ustanovio je da je većina ovih web stranica motivirana isključivo profitom, koji se uglavnom generira putem AdSensea, programa prodaje oglasa u vlasništvu tehnološkog giganta Googlea.

U istraživanju identificira četiri kategorije web stranica za dezinformacije u BiH i to web stranice za dezinformaciju za finansijsku dobit bez stvarnog novinarstva, prave novinarske web stranice sa sadržajem dezinformacija, medijske web stranice sa sadržajem dezinformacija i političkom propagandom te web stranice s dezinformacijama i dosljednom političkom propagandom.

Džebo izuzetno zabrinjavajućom naziva činjenicu da se ozbiljne medijske kuće sve više uključuju u dezinformacijske prakse kao način da privuku više čitatelja ili pokušavaju ugoditi političarima koji ih podržavaju.

Studija, koja je sažela ključne nalaze tokom više od pet mjeseci istraživanja i istraga, koristila je informacije s Raskrinkavanje.ba, web stranice za provjeru činjenica koje objavljuju web stranice za dezinformacije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Centar za medije, podatke i društvo (CMDS)

About The Author