Prilikom izvještavanja s mise napadnuta novinarka Dalmatinskog portala

Don Josip Delaš, župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji, održao misu za Uskrs iako je Splitsko-makarska nadbiskupija naložila drugačije

Prilikom izvještavanja s mise napadnuta novinarka Dalmatinskog portala
Foto: 24sata.hr

Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković napadnuta je jučer prilikom izvještavanja s mise koja je održana na splitskoj Sirobuji usprkos uputstvu Nacionalnog stožera civilne zaštite te preporuka crkvenih vlasti.

Kako je kazala, u okviru novinarskog posla izvještava o svim događajima vezanim za pandemiju koronavirusa, te je htjela provjeriti hoće li zaista don Josip Delaš, župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji, održati misu na Uskrs, kao što je najavio, iako je Splitsko-makarska nadbiskupija naložila drugačije.

– Kada sam ušla u crkvu da bih snimila koliko je ljudi, jedan čovjek me grubo gurnuo, ispao je mobitel. Kako sam bila na samom ulazu, te sam pokušala doći do istrgnutog mobitela, drugi nasilnik mi je teškim crkvenim vratima prignječio ruku – ispričala Šušak Živković.

– Policija je došla tek naknadno, a osjećaj nelagode još je pojačan komentarima ljudi, koji su toliko degutantni da nisu za objavu. Osim toga, jedan je momak projurio s automobilom i snimateljicu s televizije N1 udario po ruci ili kameri – dodala je.

Prije nekoliko dana doživjela je i incident ispred Doma za starije u Vukovarskoj.

– Nije uopće za poželjeti čekati kasno navečer izjavu ravnatelja Ivana Škaričića, umjesto recimo gledati neku seriju iz fotelje, kao što bih radije provela Uskrs sa svojom obitelji nego pred crkvom svećenika koji riskira da se na Sirobuji dogodi isto što i u Solinu, ali to je moj posao – kazala je.

Podvukla je da se novinarski posao ne cijeni, ali da nema informacija koje oni donose u ovom slučaju bi broj oboljelih i mrtvih bio mnogo veći.

Zbog ozljede ruke završila je na hitnom hirurškom odjelu splitskog KBC-a, ali joj ruka nije slomljena.

– Imam podljeve i natučenu ruku. Ne želim raditi nikakvu žrtvu od sebe, ali je činjenica da me boli i da me prikliještio tim vratima – potvrdila je novinarka u razgovoru za Index.

Unatoč zabrana Nacionalnog stožera i crkvenih vlasti, svećenik sa splitske Sirobuje već danima održava mise u svojoj crkvi, a iznimka nije bio ni Uskrs. Don Josip Delaš, kako je i najavio, održao je svetu misu za svoje župljane, a netom prije početka dvojica sudionika mise napala su novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković.

– Strašno je bilo, toliko puno tih milicajaca, ja ću reći jugomilicajaca, ne hrvatskih policajaca. I tako nehumano ponašanje sa svijetom, to se ne može opisati, to je neshvatljivo. To je pljuvanje po Bogu i protiv Boga i gaženje po narodu i njegovom dostojanstvu – kazao je za Novu TV svećenik Delaš.

Kazao je da ljudi koji su vjernici imaju pravo proslaviti središnji kršćanski blagdan i doći na svetu misu.

Između ostaloga je kazao da se novinarka uključila u redove policije i napadala.

Ponovio je da on nije vidio da je novinarku neko napao, ali i dodao da je “sigurno to ona kriva, što ona to ima napadati, dolaze s policijom i onda to policija snima”.

Izvor: Slobodna Dalmacija

About The Author