Organizacije koje se brinu za prava novinara pokrenule kampanju #FreeThePress

U ime više od 250 novinara pozvali su vlasti da ih oslobode odmah i bezuvjetno

Organizacije koje se brinu za prava novinara pokrenule kampanju #FreeThePress
Foro: Deutschland.de

Zbog neviđene prijetnje javnom zdravlju nakon proglašenja pandemije novim koronavirusom Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Stalna ruska komisija za slobodu informiranja i prava novinara i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvali su sve svjetske lidere da odmah i bezuvjetno oslobode sve novinare koji su zatvoreni zbog svog rada.

U ime više od 250 novinara koji se nalaze iza rešetaka (uključujući 97 u Evropi, 85 u Turskoj, sedam u Rusiji i pet u Azerbejdžanu) pozvali su vlasti da te, kako su naveli, političke zatvorenike oslobode odmah i bezuvjetno.

Za novinare koji su zatvoreni u zemljama pogođenim pandemijom sloboda je sada stvar života i smrti, smatraju strukovne organizacije. Zatvoreni novinari nemaju kontrolu nad svojim okruženjem, ne mogu se odlučiti za izolaciju i često im se uskraćuje potrebna medicinska njega.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da će ljudi lišeni slobode i oni koji žive ili rade u zatvorenom okruženju vjerojatno biti osjetljiviji na bolest Covid-19 koju izaziva novi koronavirus od opće populacije.

Organizacije za slobodu medija i organizacije za zaštitu ljudskih prava stoga su pozvale svjetske čelnike da odmah puste sve zatvorene novinare te su uputili poziv za potpisivanje peticije za njihovo puštanje na slobodu.

– Pridružite nam se. Potpišite #FreeThePress peticiju i pozovite lidere širom svijeta da oslobode novinare SADA – stoji u pozivu.

About The Author