KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV “INFORMERA” I “PINKA”

Povod za krivične prijave jesu tekstovi tih medija u kojima su tužitelji etiketirani kao plaćenici, izdajnici i zavjerenici, a namjera im je da čuju šta o tome sada ima reći država. Kako kažu potpisnici prijave: “Cilj nije da se kazne osobe i mediji navedeni u prijavi, već da se vidi stav države o tome što svaki […]

KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV “INFORMERA” I “PINKA”

Povod za krivične prijave jesu tekstovi tih medija u kojima su tužitelji etiketirani kao plaćenici, izdajnici i zavjerenici, a namjera im je da čuju šta o tome sada ima reći država.

Kako kažu potpisnici prijave: “Cilj nije da se kazne osobe i mediji navedeni u prijavi, već da se vidi stav države o tome što svaki čovek bez dokaza može biti optužen da je izdajnik, zaverenik i strani plaćenik”.

U saopćenju izdatom nakon podnošenja prijave, navodi da se da je to učinjeno u “ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična dela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi”.

Potpisnici prijave su predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović, glumci Sergej i Branislav Trifunović, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, novinarke Tamara Skroza i Antonela Riha i direktor “Slavko Ćuruvija fondacije” Ilir Gaši.

Više na RSE

About The Author