HELIOGRAF – ALAT ZA AUTOMATSKO PISANJE VIJESTI

Inžinjerski tim Washington Posta razvio je Heliograf, alat koji koristi bazu podataka i jezičke šablone za automatsko pisanje vijesti, a sada će taj mehanizam biti upotrijebljen za izvještavanje o Olimpijskim igrama i predstojećim izborima u SAD-u. Vijesti koje se kreiraju na ovaj način trenutno se odnose na informacije o osvojenim medaljama, rasporedu takmičenja i njihovim […]

HELIOGRAF – ALAT ZA AUTOMATSKO PISANJE VIJESTI

Inžinjerski tim Washington Posta razvio je Heliograf, alat koji koristi bazu podataka i jezičke šablone za automatsko pisanje vijesti, a sada će taj mehanizam biti upotrijebljen za izvještavanje o Olimpijskim igrama i predstojećim izborima u SAD-u.

Vijesti koje se kreiraju na ovaj način trenutno se odnose na informacije o osvojenim medaljama, rasporedu takmičenja i njihovim rezultatima, a u Washington Postu se nadaju da će Heliograf moći iskoristiti i za izvještavanje o izborima.

“Ni na koji način ne želimo zamijeniti ljudske reportere automatizovanim. Želimo osloboditi reportere da rade na značajnim pričama na kojima žele raditi”, izjavio je Jeremy Gilbert, direktor strategijskih inicijativa u Washington Postu.

“Za izbore, vjerujemo da možemo napraviti sofisticarane priče koje kombinuju brojne podatke i informacije od ljudskih reportera”, kaže Gilbert.

I ranije su realizovane slične ideje automatizacije pisanja tekstova kako bi se kompanijama olakšalo da pripremaju financijske izvještaje i opise proizvoda, ali i za jednostavnije vijesti.

Kompanija Automated Insights razvila je krajem prošle godine platformu Wordsmith koja uz pomoć automatskog kompjuterskog generisanja teksta može očitavati podatke uploadovane na kompjuter i pretočiti ih u tekst.

media.ba

About The Author