IFJ POZVAO NOVINARE DA GOVORE I O “POLITIČKIM IGRAMA”

Zajedno sa svojim predstavnikom za latinsku Ameriku i Karibe i Brazilskim nacionalnim novinarskim udruženjem, IFJ apeluje da reporteri koji prate Olimpijadu pišu i o napadima prelazne vlade Brazila na njen nacionalni servis. Od majskog parlamentarnog udara i suspenzije predsednice Dilme Rusef, brazilski javni servis se suočava sa represijom privremene vlade. Izvršni direktor Rikardo Melo je […]

IFJ POZVAO NOVINARE DA GOVORE I O “POLITIČKIM IGRAMA”

Zajedno sa svojim predstavnikom za latinsku Ameriku i Karibe i Brazilskim nacionalnim novinarskim udruženjem, IFJ apeluje da reporteri koji prate Olimpijadu pišu i o napadima prelazne vlade Brazila na njen nacionalni servis.

Od majskog parlamentarnog udara i suspenzije predsednice Dilme Rusef, brazilski javni servis se suočava sa represijom privremene vlade. Izvršni direktor Rikardo Melo je smijenjen, desetine novinara kritičkog stava prema novom parlamentu iznenada je otpušteno, a nekoliko televizijskih emisija ove medijske kuće je otkazano.

Prelazna vlada nastavila je sa pritiscima i najavila je gašenje brazilskog javnog servisa odmah poslije Olimpijskih igara. Namjerava raspustiti Upravni odbor koji osigurava EBC-u nezavisnost od ličnih i političkih lobiranja.

Ujedinjene nacije i Organizacija američkih država također su osudili ove postupke.

cenzolovka.rs

About The Author