Nakon prijetnji novinaru Žurnala Avdi Avdiću ponuđeno izmještanje iz BiH

Kriminalna grupa o kojoj je pisao djeluje u Holandiji, a tamo postoji država za razliku od BiH, tamo počinje da se urušava carstvo zvano Tito i Dino, kaže Avdić

Nakon prijetnji novinaru Žurnala Avdi Avdiću ponuđeno izmještanje iz BiH
Foto: Freshpress.info

Novinar online magazina Žurnal Avdo Avdić kazao je danas gostujući na N1 televiziji, nakon što su mu upućene prijetnje, da se ne boji lično za sebe, ali da se boji za svoju porodicu te je potvrdio da mu ponuđeno izmještanje nakon posljednjih prijetnji.

– S obzirom da su članovi moje porodice, manje-više, navikli na prijetnje, ovu shvataju malo ozbiljnije, onda i ja moram nešto da poduzimam, da reagiram. Do sada kad god sam dobijao prijetnje, a dobijam ih svake sedmice, ne prijavljujem niti objavljujem – kazao je.

Smatra da je to bespotrebno i besmisleno i ne želi da od sebe pravi konstantno žrtvu, dodajući da nije bio u Redakciji kada je stigla pošiljka iz Pretisa u kojoj je bio prsten od granate.

Ocijenio je da bh. pravosuđe neće poduzeti ništa jer ova kriminalna grupa ne djeluje u BiH, gdje pravosuđe ne radi, ta kriminalna grupa o kojoj je pisao djeluje u Holandiji, a tamo postoji država za razliku od BiH, tamo počinje da se urušava carstvo zvano Tito i Dino – narko kartel koji istražuju i Sjedinjene Američki Države , odnosno DEA.

– Počinje da se urušava taj kartel, vođa je otišao u Dubai, član tog kartela je također pobjegao u Dubai, Mirza Gačanin je pod istragom, blokirano mu je desetine nekretnina u Holandiji, nešto i u BiH. Onog trenutka kad se osjećaju ugroženi, a ovog trenutka se tako osjećaju, oni postaju opasni – pojašnjava Avdić.

Izrazio je nadu da njemu lično neće ništa napraviti kao ni njegovim članovima porodice, ističući da nema nikakav problem da njemu naprave bilo šta, ali je izrazio bojazan za članove porodice.

Govoreći o tome ko je Mirza Gačanin, Avdić je pojasnio da se radi o članu narko grupe koja se zove Tito i Dino i koju je istraživala američka DEA te je pokazao dokumente, odnosno zamolnicu holandskog tužilaštva koja je upućena institucijama u BiH.

– Ova grupa se vjerovatno može povezati s nekoliko zaplijenjenih velikih pošiljki kokaina – naveo je Avdić rečenicu iz zamolnice, a prema procjenama DEA-e ovaj narko kartel spada među 50 najvećih narko kartela na svijetu i vodi ga Bosanac.

Mirza Gačanin je dio ovog kartela, dodaje, i u posljednje vrijeme ima nesuglasice s majkom Edina Gačanina oko silnih poslova s drogom i kokainom i u proteklom periodu investirao je preko bh. firmi i državljana, a Avdić još kaže da su mu kolege novinari iz Holandije dostavile spisak Gačaninovih stanova i nekretnina u Bredi.

Zahvalio je brojnim kolegama iz drugih medija i Udruženju BH novinari koje je alarmiralo i međunarodna udruženja tako da su se oglašavali i Reporteri bez granica i udruženja za zaštitu novinara gdje su mu ponudili čak i izmještanje iz Bosne i Hercegovine.

U vezi ovih prijetnji, Avdić kaže da je dao izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te im je dao sve materijalne dokaze, ali Tužilaštvo BiH do sada nije poduzelo ništa.

Izvor: N1

 

About The Author