Umjesto sanitetskog materijala, u Bugarsku iz Emirata dopremljeno 12 tona datula

Bugarska vlada poslala 32 tone povrća, mesa i mliječnih proizvoda u UAE, zauzvrat Bugarska je trebala dobiti 15 tona sanitetskog materijala

Umjesto sanitetskog materijala, u Bugarsku iz Emirata dopremljeno 12 tona datula

Pošiljka sanitetskog materijala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za borbu Bugarske protiv koronavirusa sastojala se uglavnom od sušenih datula, otkrio je Bivol koji je član organizacije Projekat izvještavanja o korupciji i organiziranom kriminalu (OCCRP) u Bugarskoj.

Bugarska vlada objavila je 13. aprila da je poslala 32 tone povrća, mesa i mliječnih proizvoda u UAE, zauzvrat Bugarska je dobila 15 tona medicinskog materijala, uključujući „maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva i odjeću, kao i hranu“, navela je vlada u izjavi.

Ministar privrede Bugarske Emil Karanikolov pratio je pošiljku za koju su tvrdili da su je donirale dvije privatne kompanije.

Iz vlade je potvrđeno da se Karanikolov susreo s državnim ministrom UAE Ahmedom Ali Al-Sayegom te da su razgovarali o bilateralnoj saradnji između UAE i Bugarske u kontekstu izazova koje je postavila pandemija COVID-19.

Mediji su pozitivno izvještavali o razmjeni pošiljki i pohvalio ju je i voditelj nacionalne grupe za borbu protiv koronavirusa.

– Kompanije su finanisrale prijevoz, a država nije plaćala ništa. To je od velike pomoći jer se pošiljka sastoji od zaštitne opreme poput maski, rukavica i odjeće – potvrdio je general Ventsislav Mutafchiyski, koji predvodi ovu radnu grupu.

Međutim, kada je reporter Bivola pratio teret iz UAE-a od carinske uprave do skladišta u blizini glavnog grada Sofije pokazalo se da je 12, od ukupno 15, tona pošiljke činile zapravo datule.

Ministar privrede rekao je Bivolu da su ti plodovi, ubrani s palmi datulja koji su uobičajeni u UAE i cijeloj regiji, dio tog sporazuma.

– Datule su dobra, hranjiva hrana – podvukao je Karanikolov i dodao da će ih besplatno dijeliti onima koji su u potrebi.

Vrijednost pošiljki Bugarske i Emiratija čini se prilično nejednakom. UAE je dobio više nego dvostruko veću težinu od one koju je poslao, dok kilogram mlijeka ili mesa vrijedi otprilike dvostruko više od kilograma datula.

Istraga koju je proveo Bivol također je istaknula političke veze s kompanijama uključenim u sporazum, za koji je Vlada navela da je na bugarskoj strani dogovorilo Ministarstvo poljoprivrede.

Bugarska ministrica poljoprivrede Desislava Taneva prethodno je zauzela mjesto u Odboru firme Gradus, jedne od onih koje su navodno donirale hranu koja je otpremljena u UAE. Druga kompanija, Intrust, u vlasništvu je Delyana Peevskija, poduzetnika i zastupnika u Parlamentu.

Peevski je također povezan s Lakrimom, firmom koja je isporučila neke mliječne proizvode u UAE, gdje je također uključena u sektor mlijeka te zemlje, izvijestio je Bivol.

Izvor: OCCRP

About The Author