Twitter nastavlja borbu protiv dezinformacija o virusu

Web stranice društvenih mreža, uključujući Facebook i YouTube, pod ogromnim su pritiskom u borbi protiv dezinformacija na njihovim platformama

Twitter nastavlja borbu protiv dezinformacija o virusu
Foto: Wccftech

Twitter je objavio da neće kao lažne označavati tweetove koji sadrže nepotvrđene činjenice, ali će postaviti upozorenja ili oznake na osporene izjave, kao i na one za koje je provjereno da su neistinite.

U nastojanju da se suoči s dezinformacijama o Covid-19, Twitter će dodati oznake i poruke upozorenja nekim tweetovima koji sadrže pogrešne informacije, objavila je kompanija.

Nove etikete Twittera pružit će korisnicima veze do više informacija u slučajevima kada rizik od tweeta nije dovoljno ozbiljan da bi ga se uklonilo.

Iz Twittera kažu da će se te oznake koristiti bez obzira na to ko je poslao poruku.

Web stranice društvenih mreža, uključujući Facebook i YouTube, Alphabetovu Google video uslugu, pod ogromnim su pritiskom u borbi protiv dezinformacija na njihovim platformama koje su se proširile zbog pandemije Covida-19 uzrokovane najnovijim koronavirusom.

Takve lažne tvrdnje odnosile su se na različite teme, od lažnih lijekova do dezinformacija koje su povezale virus s teorijama zavjere i osobama visokih profila, poput Microsoftovog suosnivača Billa Gatesa ili oko 5-G tehnologije mobilnih telefona.

U obraćanju medijima šefica Twittera o integritetu web stranice Yoel Roth kazala je da će se i dalje dati prioritet uklanjanju tweeta s pozivom na akciju koja bi mogla potencijalno nanijeti štetu, poput zahtjeva od ljudi da zaustave socijalno distanciranje.

Roth je potvrdila da će se označavati tweetovi koji osporavaju porijeklo ili postojanje virusa, kao i oni za koje je provjereno da su lažni.

Izvor: Financial Express

About The Author