RTRS I BNTV: Tri dana Oluje

Iz godine u godinu ponavlja se ista priča. Godišnjica vojno-redarstvene akcije povod je političarima da utvrde svoje rejtinge na patriotskoj listi, što je posebno važno nekoliko mjeseci prije izbora

RTRS I BNTV: Tri dana Oluje
Foto: Wikipedia

 

RTRS: Tajvan je naš!

  1. – 8. august 2022.

NAVIJAČKE STRASTI: Pažnja s kojom je uredništvo Dnevnika 2 izvještavalo o napetostima u odnosima Kine, Tajvana i SAD-a nakon posjete Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, Tajvanu, nešto je što nam je neminovno upalo u oči tokom protekle nedjelje.

No nakon pažljive analize ponuđenih izvještaja jasno je da iza ovolike pažnje posvećene dešavanjima u Tajvanskom moreuzu ne stoji briga zbog novog geopolitičkog žarišta u svijetu, već jedva prikrivene navijačke strasti spram Kine koja Tajvan i dalje smatra svojom teritorijom. Iz izvještaja o ovim dešavanjima izdvajamo komentar Obrada Kesića, šefa predstavništva RS-a u SAD-u, koji je kazao da je Pelosi „stara“ te da „neće dobiti još jedan mandat na čelu Kongresa i da je na Tajvan otišla zbog para“. Kojih „para“ i ko joj je za to platio, Kesić ne objašnjava, a novinari ne pitaju.

NAJEFIKASNIJE SREDSTVO: Kako se izbori bliže, tako se u Bosni i Hercegovini rasplamsavaju nacionalne strasti, kao, uvjeren je najveći broj ovdašnjih političara, najefikasnije sredstvo mobilizacije biračkog tijela. Istupi lidera SDA Bakira Izetbegovića najveći odjek imaju među srpskim političarima, koji se svim silama trude da dokažu da su upravo oni ti koji će narod zaštititi od „ratnohuškačke bošnjačke politike“. „Izetbegović je kancer Balkana“, „Žalosno je da Izetbegović svom narodu zaziva rat“, neki su od komentara zabilježenih nakon govora lidera SDA u Brezi. Cijeli istup je u najavi izvještaja okarakterisan kao „satanizacija Srbije i Rusije“. Pa su, kako je navedeno, „šovinističke poruke lidera SDA preplivale Drinu“ i naišle na reakcije ministra policije Srbije Aleksandra Vulina, a u BiH ruske ambasade, kojoj je zasmetalo što je Izetbegović ustvrdio da „Rusija razara Ukrajinu“.

DVA POGLEDA NA JEDAN DOGAĐAJ: Godišnjicom vojno-redarstvene akcije Oluja, novinari Dnevnika u kontinuitetu su se bavili tri dana. Iz godine u godinu izvještaji su identični i govore o najvećem etničkom čišćenju u Evropi, progonu 250 hiljada Srba sa svojih ognjišta, zločinima hrvatske vojske nad civilima za koje niko nije odgovarao.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, svaka strana nastavlja pričati svoju istinu o Oluji, i što vrijeme više prolazi, nerazumijevanje između Srba i Hrvata o ovom ratnom događaju se sve više produbljuje.

Ocjena: 1

 

BNTV: Jelena, Mirko i Draško

  1. – 8. august 2022.

TRIVIĆ KAO DODIK: Red obećanja, šta će uraditi kada (ako) bude izabrana, red paušalnih kritika aktuelne vlasti i jednako tako paušalnih komentara na ina dešavanja u RS-u, tek, Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a i SDS-a za predsjednicu Republike Srpske, svakodnevno je lice u dnevnicima koje se pojavljuje u više izvještaja.

Zanimljivo, u dnevnicima je više ne potpisuju niti imenuju kao poslanicu u Narodnoj skupštini RS, već kao kandidatkinju za entitetsku predsjednicu, iako zvanična izborna kampanja još nije počela.

I MIRKO JE TU: U tek neznatno manjem obimu, i Mirko Šarović, pretendent za poziciju člana Predsjedništva BiH, takođe je neizostavan u izvještajima, bez obzira o kojem pitanju je riječ: od rada vlasti RS-a i  institucija BiH do regionalnih dešavanja.

LOKALNA I OPŠTA PITANJA: Treća, po procjeni uredništva Dnevnika 2, bitna politička ličnost opozicije je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Koji je, kao nositelj liste Partije demokratskog progresa (PDP) za izbornu jedinicu 2, također uključen u izbornu kampanju. No za razliku od Jelene Trivić i Mirka Šarovića, njegovo djelovanje je konstruktivnije i samim tim gledateljima interesantnije. Stanivuković izbornu kampanju vodi na lokalnim, ali u principu i opštim pitanjima, ukazujući na osnovu javnih, finansijskih podataka, kako kadrovi SNSD-a iz samog vrha stranke troše javni novac u evidentnoj namjeri kupovine potencijalnih glasača.

KAMPANJA ISPRED PROBLEMA: Zabavljeni predizbornim aktivnostima, političari se sve manje bave realnim problemima. U sjeni jalovih političkih prepucavanja ostali su višednevni protesti radnika Alumine (Birač) zbog odluke Vlade RS da svoja potraživanja u tom javnom preduzeću proda kontroverznoj kompaniji Pavgord iz Bijeljine. Novinari Dnevnika podrobno su izvještavali o cijelom slučaju, nastojali bezuspješno dobiti odgovor od Vlade RS zašto se odlučila na ovaj korak. A kako smo naveli, tek niže pozicionirani članovi nekih od opozicionih stranaka javno su govorili o ovom slučaju i stali uz radnike i sindikat metalaca.

BOLNA GODIŠNJICA: Godišnjica vojno-redarstvene akcije Oluja, nakon koje su pod vlast Hrvatske vraćene teritorije tzv. Republike Srpske Krajine, i ove godine povod je za dva povijesna narativa. U RS-u i Srbiji Oluja se označava kao „najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata“, a Hrvatskoj se poručuje da „nema šta da slavi i da treba da se stidi“.

Prigodno se emituju izjave Srba koji su područje Like, Banije i Korduna napustili 1995. godine, a potom do naredne godišnjice sve padne u zaborav. A kako je ovo izborna godina, na centralnu manifestaciju kojom se u Novom Sadu obilježila „27. godišnjica progona srpskog naroda s područja Srpske krajine“ pohrlili su čelnici i vlasti i opozicije iz RS-a. Vođeni, bez sumnje, mišlju da im dodatna recka na tabeli patriotizma može dobro doći.

Ocjena: 4

 

Komparativna analiza

Oluja je jedan od onih događaja iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije oko kojih se gube sve razlike u izvještavanju RTRS-a i BNTV-a. Uz puno poštovanje civilnih žrtava srpske nacionalnosti koji nisu tokom ove vojne akcije napustili svoje domove i nad kojima su počinjeni ratni zločini, uz osudu bombardovanja izbjegličke kolone i činjenicu da i dalje u Hrvatskoj nema političke spremnosti da odgovorni za zločine budu procesuirani, ipak, ono što obje medijske kuće gledateljima plasiraju jest crno-bijela priča. U kojoj su Srbi uvijek žrtve, a ostali zločinci. Otuda i izostaje analiza dešavanja koja su prethodila Oluji i ignorisanje pitanja odgovornosti i uloge vlasti tzv. Republike Srpske Krajine i Srbije za egzodus blizu četvrt miliona Srba sa prostora Like, Korduna i Banije.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila razlozima propasti projekta demografske obnove RS-a, koji se provodio pod ingerencijom predsjednice RS-a Željke Cvijanović. Demografi su samo potvrdili ono na što su od početka projekta i upozoravali: da spisak lijepih želja i obećanja neće zaustaviti pad broja stanovnika i sve veći talas iseljavanja iz ovog bh. entiteta.

Minus sedmice

RTRS

Vlada najavljuje realizaciju 99 novih infrastrukturnih projekata koji kreću baš kada i zvanična izborna kampanja. U isto vrijeme počet će još jedna podjela po 100 KM penzionerima i veteranima, a Milorad Dodik poručuje da je, za razliku od svijeta suočenog s recesijom i inflacijom, Republika Srpska „zadržala vitalnost“. Da je riječ o pukim populističkim mjerama koje su jasne i ljudima kojima ekonomija nije struka, RTRS ne želi da vidi. I, uz vlast, građane uporno uvjerava da nemaju razloga da se brinu kako prebroditi ova ekonomski itekako teška vremena. Koja, bit će, jesu teška za sve osim za RS.

BNTV

Konstantno favorizovanje kandidata opozicije za ključne pozicije na nivou RS-a i BiH već je uveliko uzelo maha u Dnevniku 2 iako je malo toga konstruktivnog što se gledateljima nudi kroz njihove izjave, komentare i saopštenja za javnost.

About The Author