Pokrenuta istraga o okolnostima smrti Vladimira Matijanića

Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da doktori u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći

Pokrenuta istraga o okolnostima smrti Vladimira Matijanića

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske zatražilo je cjelovit izvještaj o pružanju medicinske pomoći preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću u splitskom KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama, potvrdio je to ministar zdravstva Vili Beroš.

– Od KBC-a Split tražim cjelovit izvještaj o svim postupanjima – istaknuo je ministar Vili Beroš.

Inspekcija Ministarstva zdravstva će uvidom u medicinsku dokumentaciju i kontakte sa sudionicima iz zdravstvenih ustanova uključenih u taj slučaj utvrditi relevantne činjenice kako bi se na temelju njih moglo utvrditi je li postupanje bilo u skladu s propisanim procedurama za pružanje odgovarajuće medicinske pomoći pacijentu ili je bilo propusta.

Kako je najavio ministar, o svim nalazima Ministarstvo zdravstva će pravovremeno obavijesti javnost, dok se u KBC-u Split provodi i interni nadzor.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.

Na upit o neadekvatnoj pomoći, odgovorio je kako u ovom trenutku ne može još ništa govoriti. Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari, dodao je Beroš.

Na temelju dostupnih informacija, istaknuo je, ne može graditi svoj stav ni službeno mišljenje nego je potrebno ispitati i vidjeti o čemu se radi.

Naime, Matijanićeva partnerica i novinarka Indexa Andrea Topić objavila je na društvenim mrežama da doktori u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći.

Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od Covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti vakcinisan, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije Covida.

Ministar Beroš je na to kazao da liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinoga lijeka na temelju zdravstvenog stanja.

– Ne mogu vjerovati da lijek ne bi bio propisan bilo kome u Hrvatskoj, čije zdravstveno stanje to zahtijeva – rekao je Beroš.

Napomenuo je da postoji određena procedura, te da sada govoriti o vrsti lijeka i ostalom, nema previše smisla. Dodao je kako se mora vidjeti kakvo je bilo zdravstveno stanje te je li ono zahtijevalo primjenu lijeka i kojega lijeka.

Podsjetio je i da u Hrvatskoj postoji komisija od početka pandemije koronavirusa koja se bavi analizom lijekova za Covid.

Izvor: N1

About The Author