FTV I BHT1: Kako SNSD i SDA zloupotrebljavaju javna sredstva u predizborne svrhe

Proteklu sedmicu su više nego politička previranja i predizborna kampanja u BiH obilježile tenzije SAD-a i Kine, ali i godišnjica akcije “Oluja” u Hrvatskoj, koja nije mogla proteći bez spominjanja Bosne i Hercegovine

FTV I BHT1: Kako SNSD i SDA zloupotrebljavaju javna sredstva u predizborne svrhe
Foto: Reuters (RFE/RL Graphics)

 

FTV: Gdje su nestali kanaderi?

  1. – 7. august 2022.

KINA, TAJVAN, SAD: Posjeta predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu zaoštrila je kinesko-američke odnose i pokazala kako malo treba da se borbena gotovost svjetskih velesila digne na najviši nivo. O tome tokom cijele sedmice detaljno izvještava FTV, prenoseći atmosferu nastalu nakon američke posjete i izražene podrške tajvanskom narodu.

SMRT NOVINARA: Još jedan događaj, tragičnog kraja, završava u Dnevniku 2 FTV-a. Naime, Hrvatsko novinarsko društvo traži istragu zbog nepružanja medicinske pomoći novinaru portala Index Vladimiru Matijaniću, koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom. Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, iznijela je detalje koji su užasnuli javnost.

POŽAR U NEUMU: Novi požar u Hercegovini, ovaj put u neumskom zaleđu, i opet iste televizijske slike s terena: vatrogasci nemoćni, nadljudskim naporima gase požare, pomaže im helikopter Oružanih snaga BiH, a političari opet nemaju vremena za rješenja. Istini za volju, ni novinari nisu baš postavili priloge tako da možemo zaključiti kako bi sve ove slike požara bile drugačije da imamo kanadere. A nemamo ih. U jednom od priloga ipak se ide dublje u problematiku, podastiru se činjenice: da je uništeno više od 500 hektara borove šume i godinama uzgajani maslinici, kako postoji potreba za kanaderom, te da je izostalo i sistematsko održavanje šuma.

PREBROJAVANJE: Reisu-l-ulema IZ-a u BiH Husein ef. Kavazović pokrenuo je javnu raspravu u političkoj sferi kad je u jednom svom istupu kazao “jašta nego ćemo se prebrojavati”, direktno se povezujući sa sličnom izjavom Bakira Izetbegovića koja je također izazvala burne reakcije u javnosti. FTV detaljno prenosi reakcije: uslijedila su javna pisma iz opozicionih stranaka, lider SDP-a prozvao vjerskog lidera da prebrojavanje nije pominjao u brojnim aferama kojim je kumovala SDA, te optužio za politiziranje religije. FTV na koncu prenosi i saopćenje iz Ureda IZ-a BiH: reis Kavazović neće odgovarati na pisma, sačuvat će ih za ibret budućim generacijama. I ostaje pri svojoj izjavi “jašta nego ćemo se prebrojavati”.

Ocjena: 5

 

BHT1: Sve o predstojećoj zimi

  1. – 7. august 2022.

OLUJA I BiH: U Hrvatskoj se obilježava godišnjica akcije “Oluja”, za govornicom je državni vrh: predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Ni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti ni Dan hrvatskih branitelja, sve to ne može spriječiti hrvatske političare da u govorima ne spominju Bosnu i Hercegovinu. Plenković poručuje: “Oluja je omogućila i mir u BiH, oslobađanje dijela teritorije, u Bihaću je spriječen genocid koji se dogodio u Srebrenici. Hrvatska je jamac i supotpisnica Dejtonskog sporazuma i za njegovo se poštovanje i dan-danas zalažemo”. Milanović: “Hrvatski narod u BiH je ne samo obespravljen nego ga se i vrijeđa. Hrvatsku se prokazuje kao kolijevku zajedničkog zločinačkog poduhvata”. Što li njima treba BiH u govorima na ovaj dan, a što li nama gledateljima trebaju njihove izjave? Pitanja su bez odgovora.

ŠTA JE NAMA PREDSJEDNIŠTVO BiH? Na BHT-u je emitovan prilog u kojem su odlučili provjeriti rezultate rada Predsjedništva BiH u protekle četiri godine. Blokade, nadmudrivanje, međusobne optužbe i urušavanje kredibiliteta države rezultat su rada trojke u Predsjedništvu BiH. Izjave političkih analitičara su tu, ali bez ikakvog ugla iz same zgrade Predsjedništva. Bilo bi zanimljivo i korisno saznati šta bi kolektivni šef države naveo kao svoja postignuća.

SKUPA I HLADNA ZIMA: Pohvale BHT-u za otvaranje Dnevnika 2 tematskim prilogom o tome čeka li nas hladna i skupa zima. Reporter reda činjenice, poskupljenja, nedostatke energenata na svjetskom tržištu, pita ko sve i šta radi da zaštiti građane, čekaju li nas subvencije kao što znamo da nas čekaju nestašice i poskupljenja. I sve to u prvim minutama Dnevnika. Bez političara i predizbornih kampanja.

Ocjena: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Pohvalno je što oba TV servisa drže pažnju na korištenju javnih resursa u predizborne svrhe. I FTV i BHT1 izvještavaju o analizi koju je napravio Transparency International i o konkretnim primjerima kako se u institucionalne i slične promocije “ugrađuju” politički kandidati. Na obilježavanju Dana opštine Čelinac na bini su bila četiri kandidata SNSD-a, koji su pjevali, držali govore, pozvali građane da glasaju. Na manifestaciji Dani povratka, koju je podržala Vlada FBiH, na LED panelima istaknuta su imena govornika: dva kandidata SDA na predstojećim izborima. Dobro je podsjećati na ovakve primjere, i to konstantno, prije oktobra, da gledatelji, građani, birači prepoznaju šta je javni interes, a šta lična i stranačka promocija.

Dok BHT1 i dalje drži pažnju na poskupljenjima, opravdano tražeći odgovor na pitanje zašto cijene namirnica ostaju iste ili postaju više dok cijena nafte pada, FTV nastoji donijeti i pozitivnije priče – tamo gdje ih ne očekujemo. Trend odlazaka iz BiH se nastavlja, dosta područnih škola zatvoreno je u cijeloj BiH zbog nedostatka učenika, pa tako i u Livnu, gdje je i napravljen prilog, koji neočekivano skreće u priču o tome kako se upravo u ovaj gradić vratilo nekoliko porodica iz inostranstva, iz Irske i Njemačke, a reporterka bilježi i primjer njemačke porodice koja je odlučila napustiti svoju zemlju i doći živjeti baš ovdje, sa četvero djece.

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 i dalje najčešće sluša glas javnosti. Ankete pokazuju nezadovoljstvo i ono što građani stvarno misle: ljudi su gladni, plate male, a korupcija svugdje. Dejan Lučka iz banjalučkog Centra za ljudska prava poentira parafrazirajući izjavu iz filma Maratonci trče počasni krug: “Žao mi je što ste moja vlast, a ne vlast nekog mog neprijatelja”.

FTV

U susret predizbornoj kampanji i tradicionalnim obećanjima, jedan posve neobičan prilog. Reporteri Dnevnika 2 posjetili su selo Podgora nadomak Breze, čiji su mještani još prije četiri godine, i to transparentom na ulazu u mjesto, političarima poručili da nisu dobrodošli. Danas transparenta nema, ali je poruka mještana ista: političari nisu dobrodošli. Ne žele gledati političke predstave, pa potom prođu četiri godine i nikom ništa. Odličan prilog o tome kako se zametnu predizborne poruke i zaborave obećanja.

 

Minus sedmice

BHT1

Insistiranje na odgovorima trebalo bi biti dijelom novinarske profesije. Kad se radi o požarima u Hercegovini, a najnoviji je u Neumu, javnost stalno treba imati u vidu činjenicu da je šteta mogla biti mnogo manja da imamo kanadere. I zato treba postavljati pitanja odgovornima u svakom TV prilogu koji govori o požarima.

FTV

„Rata u BiH neće biti.“ Ako ovim najavama i danas, 30 godina nakon agresije na BiH, otvaramo dnevnike, to nije smirujuća poruka za gledatelje, već znak da razloga za uznemirenost ima. Možemo voditi računa o tome da se većina publike i dalje rukovodi onim što čuje u centralnim informativnim emisijama i ovo im sigurno ne ulijeva povjerenje u stabilnost i mirnu budućnost.

 

About The Author