Organizacije za ljudska prava napravile Vodič za zaštitu podataka tokom pandemije

Ocjenjuju da urgentnost zaštite javnog zdravlja ne pruža opravdani osnov za snižavanje nivoa zaštite podataka o ličnosti u slučaju većine aktera

Organizacije za ljudska prava napravile Vodič za zaštitu podataka tokom pandemije
Foto: Radio-mreznica.hr

Globalna kriza javnog zdravlja izmjestila je fokus odluka s prava pojedinaca na interes zajednice. U okolnostima kada je suzbijanje pandemije primarni cilj cjelokupne javnosti, zaštita podataka o ličnosti izložena je naročito teškom testu.

Samo u Srbiji je od proglašenja vanrednog stanja 15. marta zabilježeno nekoliko težih kršenja prava garantiranih Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima.

Zvanična državna tijela objavljivala su osjetljive podatke o zdravstvenom stanju preminulih, dok je kretanje građana praćeno obradom metapodataka s njihovih mobilnih uređaja – bez poštovanja osnovnih principa zaštite, odnosno bez pravnog osnova koji bi opravdao suspenziju tih principa.

Najteži incident istraživači SHARE Fondacije otkrili su slučajno, pretragom na internetu, kada je ustanovljeno da su pristupni podaci za informacioni sistem namijenjen obradi osjetljivih podataka građana u vezi s pandemijom, bili javno dostupni na web stranici jedne zdravstvene ustanove.

Stoga je u saradnji s nekoliko drugih organizacija SHARE Fondacija izradila sažet i jasan priručnik o zaštiti podataka u vrijeme pandemije.

Osnovni principi evropskog pravnog okvira, s kojim je usklađena i regulativa u Srbiji, obrazloženi su iz perspektive obrade podataka građana u vanrednim okolnostima.

Analizirani su pravni dokumenti koje je državna administracija donijela u cilju efikasnijeg upravljanja zdravstvenom krizom i to sa stanovišta onih oblasti u kojima zaštita podataka trenutno trpi najveći pritisak sukobljenog interesa javnosti: zdravstvo, mediji, radno okruženje i masovni nadzor.

Posebno značajan rezultat pravno-tehničke analize predstavlja mapa tokova podataka kroz mrežu javnih institucija i organa vlasti, radi prikupljanja i obrade podataka o testiranim, inficiranim, hospitaliziranim, izliječenim i preminulim građanima, kao i podataka o njihovim kontaktima.

Organizacije za ljudska prava ocjenjuju da urgentnost zaštite javnog zdravlja ne pruža opravdani osnov za snižavanje zaštite podataka o ličnosti u slučaju većine aktera.

Očekuju da će ukidanje onih intruzivnih mjera koje jesu bile neophodne, uskoro biti jedan od prvih znakova da je borba za suzbijanje pandemije okončana uspješno.

Vodič je u integralnom obliku slobodno dostupan na sajtu pandemija.mojipodaci.rs a široj javnosti se dijeli putem tradicionalnih i društvenih medija.

Organizacije će nastaviti pratiti dobre i loše prakse u vrijeme pandemije te je, prema potrebi, Vodič otvoren za unose novih vrsta povreda i odgovarajućih smjernica za zakonito postupanje.

Izvor: SHARE Fondacija

About The Author