Trump zatražio od novinara da vrate „Nobleove nagrade“

Korisnici Twittera ispravili su Trumpa da se priznanje ne zove Nobleova nagrada, ali i pitali da li je mislio na Nobelovu ili Pulitzerovu nagradu

Trump zatražio od novinara da vrate „Nobleove nagrade“
Foto: NBC News

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump napisao je na Twitter nalogu da bi novinari koji su dobili ” Nobleove nagrade” za izvještavanja o Rusiji trebalo da ih se odreknu, kao i da “Nobleov komitet” treba tražiti njihov povrat.

U objavi na Twitter nalogu Trump je koristio pogrešan naziv za Nobelove nagrade, navodeći da su to „Nobleove nagrade“ (Noble Prize), a naknadno je post i obrisao.

– Kada će svi reporteri koji su dobili ‘Nobleove’ nagrade za izvještavanje o Rusiji koja su se pokazala pogrešnim (i zapravo je druga strana bila ta koja je činila zločine) vratiti svoje dragocjene ‘Noblee’ da bi oni mogli da budu dodeljeni pravim reporterima i novinarima koji su bili u pravu – navedeno je u Trumpovoj objavi na Tviteru.

Trump je dodao da bi „Nobleovom“ komitetu mogao da pošalje „veoma obiman“ spisak pravih novinara.

– Kada će ‘Nobleov’ komitet zahtjevati nagrade nazad, posebno jer su dodijeljene zbog prevare. Reporteri i bijedni mediji su znali istinu sve vrijeme. Sudski postupci treba da se pokrenu protiv svih, uključujući i organizacije za lažne vijesti, kako bi se ispravila ova strašna nepravda. Ima li dobrovoljaca među sjajnim advokatima? – upitao je Trump na Twitteru.

Na Trumpov tweet objavljeno je na desetine hiljada komentara u kojima korisnici ispravljaju Trumpa i navode da se priznanje zove Nobelova nagrada, ali i pitaju da li je predsjednik SAD-a mislio na Nobelovu ili na Pulitzerovu nagradu.

Mediji su podsjetili Trumpa da se Nobelova nagrada ne dodjeljuje za novinarstvo. Nagrade se dodjeljuju za književnost, fiziku, hemiju, mir, fiziologiju i medicinu, uz zasebnu nagradu za ekonomske nauke.

Američki predsjednik ranije je kazao da bi novinarka New York Timesa Maggie Haberman trebala vratiti Pulitzera kojeg je dobila zbog izvještavanja o Rusiji, nakon što je napisala kritičku priču o Trumpovom novom šefu osoblja Marku Meadowsu.

Ben Rhodes, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji, napisao je na Twitteru: “Trumpova čudna opsesija Nobelovom nagradom izgleda da je u potpunosti ukorijenjena u činjenici da ju je Obama dobio”. Predsjednik Barack Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir 2009. godine.

Rolling Stone je izvijestio prošle godine da je Trump čak zatražio od japanskog premijera Shinza Abea da ga nominira za Nobelovu nagradu za mir za njegove pregovore sa Sjevernom Korejom – pregovori koji su sada zaustavljeni zbog odbijanja Sjeverne Koreje da odustane od nuklearnog programa.

Kako se riječ “Noble (plemeniti)” počela retweetati, Trump je tvrdio da je bio sarkastičan. Nakon brisanja tweeta napisao je “Zna li iko što znači takozvana ‘Nobleova nagrada’, a ne Nobelova nagrada, što se posebno odnosi na reportere i novinare?“ Definicija plemenitog je posjedovanje ili pokazivanje finih ličnih kvaliteta ili visokih moralnih principa i ideala. Radi li sarkazam ikad”?

Ranije je tvrdio da je bio sarkastičan kada je na televiziji uživo sugerirao da dezinfekcijska sredstva treba proučavati kao lijek protiv koronavirusnih infekcija. Stručnjaci za javno zdravstvo i proizvođači dezinficijensa odmah su odbacili ideju kao opasnu.

Nakon što je Bijela kuća u početku tvrdila da su njegovi komentari izuzeti iz konteksta, kasnije su kazali da je komentare iznio “sarkastično novinarima poput vas da vidite što će se dogoditi”.

About The Author