BIRN BiH poziva studente i mlade novinare da izvještavaju tokom pandemije

U mnogobrojnim tekstovima, vijestima i analizama BIRN već ukazao na niz problema u društvu proizašlih tokom pandemije

BIRN BiH poziva studente i mlade novinare da izvještavaju tokom pandemije

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pozvala je studente žurnalistike i mlade novinare da se priključe kampanji #BIRNDetektor izvještavajući o zloupotrebama, dezinformacijama i kršenju ljudskih prava, kao i drugim temama tokom pandemije koronavirusa.

Krajem marta BIRN je pokrenuo kampanju kako bi zabilježio nepravilnosti, zloupotrebe, te kršenja ljudskih i radničkih prava tokom pandemije koronavirusa Covid-19, pozivajući građane da dojave informacije online, putem e-maila ili društvenih mreža.

Kampanja je rezultirala mnogobrojnim tekstovima, vijestima i analizama u kojima je BIRN BiH ukazao na niz problema u društvu proizašlih tokom pandemije.

– Pisali smo o velikom broju otkaza u proteklih mjesec dana i zaštiti radničkih prava, o radnicama kladionica iz BiH koje su bile primorane da potpišu raskid ugovora, kao i o problemima građana u izolaciji zbog različitog tumačenja perioda samoizolacije – pojašnjava urednik Semir Mujkić.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić kaže da je namjera pružiti priliku mladim ljudima da se uključe u kampanju, tako što će za BIRN pisati o eventualnim nepravilnostima ili drugim temama u vezi s koronavirusom i o onome s čime se mladi suočavaju tokom pandemije.

– Uvjereni smo da mladi ljudi mogu doprinijeti razotkrivanju problema u društvu, naročito sada kada se tokom pandemije mnoge stvari pokušavaju sakriti, stoga im želimo pružiti priliku da čujemo njihov glas i usavršimo postojeće znanje iz novinarstva – pojasnio je Džidić.

Također, dodao je, mnoge mlade kolege ostale su bez posla tokom pandemije zbog čega je namjera omogućiti im da dobiju honorar.

Studenti žurnalistike, ili mladi novinari do 30 godina, mogu se prijaviti putem e-mail adrese [email protected], tako što će poslati prijedlog svojih tema.

Redakcija BIRN-a BiH će odabrati najbolje teme i pozvati kolege na potpis honorarnog ugovora i realizaciju teme uz uredničko mentorstvo. Odabrani tekstovi bit će objavljeni na stranici detektor.ba.

About The Author