Nebojša Vukanović na N1: Kad populizam ne prolazi

Novinarka nije dopustila Vukanoviću da preuzme kontrolu nad intervjuom i iskoristi ga za ličnu promociju

Nebojša Vukanović na N1: Kad populizam ne prolazi

N1: „Dan uživo“, 12. februara

KAD NOVINAR(KA) VODI INTERVJU: Kako aktivno slušati sagovornika, blagovremeno reagovati na logičke nedosljednosti i prekinuti preopširne odgovore demonstrirala je Emela Burdžović Slipičević u intervjuu s Nebojšom Vukanovićem, zastupnikom SDS-a u NSRS-u. Zbog zahtjeva Valentina Inzka da NSRS povuče priznanja ratnim zločincima, voditeljica je pitala gosta smeta li mu što većina političara u RS-u ne priznaje da se u Srebrenici desio genocid. Vukanović odgovara da je Haški sud politički, da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković opravdava Sakiba Mahmuljina kojeg je Sud BiH proglasio krivim za ratne zločine, da se genocid desio nad Srbima u Drugom svjetskom ratu… Podsjećajući na njegove izjave o kriminalizovanosti bh. pravosuđa, voditeljica je poentirala: „Presude Suda BiH su u redu, a Haškog tribunala nisu?“ Raspravu koja nije nikuda vodila opravdano je prekinula zaključkom da su haške presude aksiomi o kojima ne treba raspravljati, te prešla na druge teme. Odnosu prema ratnim zločinima vratila se još jednom na kraju intervjua, ali drugačijim pristupom. Ovaj put moralnim, pitajući je li sramota što ratni zločinci dobijaju povelje. Ovo je dobar primjer kako u slučajevima okolišanja ne dopustiti političaru da preuzme kontrolu nad intervjuom i iskoristi ga za ličnu promociju pričom o svojoj popularnosti među građanima.

VUKANOVIĆ ĆE PORAZITI DODIKA? I ostala novinarska pitanja bila su direktna i s primjereno doziranom skepsom. Zbog Vukanovićeve najave da će se možda kandidovati za člana Predsjedništva BiH 2022., novinarku je zanimalo kolike su mu šanse da porazi Milorada Dodika. On je, kaže, siguran u to, a Dodik je pretjerao u provociranju Inzka. Prognozira mu skori kraj političke karijere jer „Dodik ne zna šta je strategija, ni šta su politički interesi.“ Novi zastupnik PDP-a u NSRS-u, Radenko Čupić, koji je zamijenio Draška Stanivukovića, posve je drugačiji od svog prethodnika. Kritikovao je Vukanovića, a pohvalio Vladu RS-a. Na pitanje novinarke o ovome, odgovara da mu je „žao poštenih ljudi iz PDP-a što im ovakvi uđu u stranku“.

N1: „Pressing“, 17. februara

DOKAZI ZA TVRDNJE? Od Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, čuli smo štošta o planovima EU i SAD-a za Zapadni Balkan, njemačkom privrednom lobiju u Rusiji, politizaciji u snabdijevanju vakcinama protiv Covida-19, te prognozama o suzbijanju „feudalnog kriminala“ u BiH. Tu je i podsjećanje da nijedan bh. politički lider nema ugled u međunarodnim odnosima koji bi iskoristio za nabavku vakcine, te kako su pale zablude i o Dodikovim bliskim odnosima s Rusima i Kinezima. Bećirović je siguran da od 2022. godine na političkoj sceni neće biti ni Dodik, ni Čović, ni Izetbegović, jer im je to „vrlo jasno sugerisano“. Na opravdano pitanje o tome ko im je to sugerisao, Amir Zukić dobio je maglovit odgovor: „Znaju oni, pitajte njih. Ako su transparentni, reći će“. Gost očekuje da Kantonalni sud u Sarajevu pokrene sudske procese protiv ministrice finansija Jelke Milićević i još nekoliko HDZ-ovih ministara u Federalnoj vladi. Kao razlog navodi podatak da se oko 840 miliona KM iz FBiH usmjerava za finansiranje institucija RS-a i Brčko distrikta, a preko njih Dodiku i Draganu Čoviću. To je, kaže, „neviđena pljačka“, jer građani finansiraju njihove „destruktivne aktivnosti preko Uprave za indirektno oporezivanje“. Amir Zukić ovdje je opravdano pitao za dokaze o trošenju novca u te svrhe. Saznajemo da RS u UIO BiH priliva 22% sredstava, a dobija 36%. Kada je tokom intervjua Zukić konstatovao da su se ranije Bećirovićeve prognoze obistinile, bilo bi uvjerljivije da je podsjetio na neke od njih.

Al Jazeera Balkans: „Kontekst“, 16. februara  

MEDIJSKI ZAPOSTAVLJENI RUDARI: Kada štrajkuju zdravstveni radnici ili prosvjetari, mediji pozivaju predstavnike sindikata i vlasti u debatne emisije. Nasuprot tome, tokom štrajka rudara u Zenici i Brezi, malo je političkih emisija u kojima se našlo mjesta za njihove probleme. Među rijetkima u kojima jeste, bio je „Centralni dnevnik“ Face TV-a, u kojem je Senad Hadžifejzović ugostio dva rudara koja su vrlo emotivno govorila o razlozima štrajka. U „Kontekstu“ AJB-a, Jakov Avram je nakon dogovora štrajkača s predstavnicima Elektroprivrede temeljitije preispitao položaj rudara u BiH razgovarajući s predstavnicima granskog sindikata, federalnog inspektorata i bivšim direktorom EP-a. Aktuelni menadžment ovog koncerna nije se odazvao pozivu za učestvovanje u emisiji, kao ni predstavnici Federalne vlade. U emisiji ne samo da smo čuli koji rudarski zahtjevi su ispunjeni nego i u koliko lošim uslovima rudari rade, o nenamjenskom trošenju novca u rudnicima, uzrocima višemilionskih dugovanja i tmurnoj perspektivi bh. rudarstva.

Federalna televizija: „Mreža“, 16. februara

KAŽNJAVANJE ZVIŽDAČA: Iz priloga Omera Hasanovića dobijamo potpuniju sliku o okolnostima u kojima su inspektori osumnjičeni za korupciju na području Tuzle prošli bez pritvora i mjera zabrane. Na upite Hasanovića o ovom slučaju, dati su vrlo šturi odgovori Tužilaštva BiH. Saznajemo i to da je osumnjičene inspektore menadžment UIO-a BiH više puta novčano nagrađivao za natprosječne rezultate rada, u kakvim su odnosima s Jelenom Majstorović, o ekspresnom napredovanju podobnih zaposlenika, što je ilustrovano unapređenjem šefičine kćerke Jane Majstorović. Paradoksalnost situacije potcrtana je i pričom Emira Mešića, koji je zbog ukazivanja na nepravilnosti u UIO-u dobio otkaz. Od bivših zaposlenika Uprave saznajemo i za druge afere koje su završile bez konkretnih rezultata. Novinar je podsjetio na neke od najvećih afera i od Tužilaštva zatražio informaciju o njihovom ishodu, ali je ostao uskraćen za konkretne odgovore.

RTRS: „Specijal“, 21. februara

GRUJIČIĆ – GLASNOGOVORNIK BOŠNJAKA: U emisiji posvećenoj ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici, neskriveno radovanje pobjedi SNSD-ovih kandidata i etiketiranje opozicije. Novinar Jasenko Todorović i njegovi gosti u studiju: politolog Vojislav Savić i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragomir Vuković, pričaju o „pravim motivima“ koji se kriju iza ponavljanja izbora i „frustriranim“ gubitnicima. Predstavnika koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ nema ni u studiju ni u javljanjima reportera. U njihovo ime govori Mladen Grujičić, koji, između ostalog, priča o pritiscima na Bošnjake. Od koga? Od drugih Bošnjaka, naravno. RTRS-ov novinar, između ostalog, traži od Grujičića poruku za Bošnjake u Srebrenici! U javljanju iz Doboja, neznatno vrijeme za opoziciju. U fokusu su Milorad Dodik, Boris Jerinić, Sanja Vulić i drugi SNSD-ovci.

BNTV: „Izazovi“, 20. februara

DOSADNO S ISTOMIŠLJENICIMA: Iako su tema emisije izbori u Doboju i Srebrenici, među gostima izrazito dominiraju opozicioni političari. Predstavnik SNSD-a se nije odazvao pozivu za gostovanje, a predstavnici koalicije „Moja adresa: Srebrenica“ nisu ni pozvani. Rezultat odabira istomišljenika i nekritičkog pristupa novinarke (Ljiljana Faladžić-Jekić) je mlak razgovor, bez diskusije, malobrojna pitanja i minimalne intervencije, preopširni odgovori i saglasje učesnika emisije.

ZAKLJUČAK: Preoblikovanjem pitanja i njegovim postavljanjem u različitim dijelovima razgovora, Emela Burdžović Slipičević demonstrirala je kako sagovornika vratiti na temu o kojoj izbjegava govoriti. „Kontekst“ se temeljito pozabavio neopravdano zapostavljenom temom: problemima bh. rudara. „Mreža“ nastavlja pratiti slučaj inspektora osumnjičenih za korupciju, podsjećajući na brojne afere u vezi s UIO-om koje su zataškane. U „Specijalu“ RTRS-a i „Izazovima“ BNTV-a, pristrano i dosadno o izborima u Doboju i Srebrenici.

About The Author