SENAD AVDIĆ: Nema Izbornog zakona, nema vakcina!

Dragan Čović je nedvosmisleno poručio kako je nabavka vakcina protiv Covida-19 povezana s usvajanjem novog Izbornog zakona BiH!

SENAD AVDIĆ: Nema Izbornog zakona, nema vakcina!
Foto: Slobodna Bosna/S. Saletović

Nakon što je mjesecima “izražavala optimizam”, “ukazivala na probleme”, pozivala se na “složenost političkog sustava u BiH” te “molila građane na strpljenje” u vezi s nabavkom vakcina protiv Covida-19, i Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, odlučila se malo i našaliti sa medijima i javnošću. Tako je u odgovoru njenog Ministarstva na pitanje novinara “Al Jazeere Balkans” kada će napokon prve vakcine stići u BiH, objelodanjeno kako su prve vakcine već prije nekoliko nedjelja “stigle u BiH, u entitet Republika Srpska”. A, Republika Srpska je, zar ne, jedan od entiteta u Bosni i Hercegovini. Cinizam u ovom odgovoru nije teško prepoznati, jer novinari su ministricu (iz HDZ-a BiH) pitali za vakcine koje je osiguralo njeno Ministarstvo, odnosno Vijeće ministara, koji su ovlašteni da u ime države pregovaraju sa proizvođačima o nabavci vakcina. Onih 2,2 hiljade ruskih vakcina Sputnik V na koje se ona bahato i cinično istovremeno poziva, nemaju veze sa Ministarstvom na čijem je čelu nego s interventnom pomoći Rusije vlastima Republike Srpske.

Da u institucionalnoj konfuziji, igri skrivalice i agresivnom obmanjivanju javnosti ministrice Ankice Gudeljević ima nekog sistema, koliko sustavnog, toliko krajnje štetočinskog i smrtonosnog, moglo se jasno, bez okolišanja, u najčistijoj mogućoj jezičkoj i poltičkoj formi uvjeriti iz poruka koje je istoga dana (jučer) uputio njen stranački šef Dragan Čović. On je nakon sastanka s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem na kojem su dogovarali o “odblokiranju procesa” u BiH, posebno u Federaciji BiH, prvi put izravno projekt nabavki vakcina, odnosno spašavanje života građana Bosne i Hercegovine, doveo u vezu s izmjenom Izbornog zakona BiH. Evo šta je lider HDZ-a BiH rekao na konferenciji za štampu nakon sastanka s Izetbegovićem.

“Crvena linija za rješavanje ključnih pitanja je juni”, rekao je Čović i kazao da je uvjeren da će se već iduće sedmice javnosti moći ponuditi rješenje i da je Vladu Federacije moguće riješiti do trećeg mjeseca, a Izborni zakon do četvrtog.

“Sva tri pitanja planiramo riješiti do šestog mjeseca ove godine”, najavio je Čović. Prema izvještaju objavljenom na portalu “Klix”, on je dodao: “Tada od evropskih predstavnika možemo tražiti kandidatski status za članstvo u EU. TO BI NAM OLAKŠALO I PRIČU O VAKCINAMA” (podvukao “SB”).

Ovu izjavu Dragana Čovića, snajperski preciznu u svojoj suštini i monstruoznu po njenim posljedicama, nije moguće tumačiti nikako drugačije nego onako kako je artikulirana: Građani Bosne i Hercegovine, njihovi životi i zdravlje ostat će zatočenici politike Hrvatske demokratske zajednice (i njenih partnera u BiH i izvan nje u destrukciji, blokadi svih institucija) sve dok se ne ispuni njihova opsesivna i ultimativna poltička želja: promjena Izbornog zakona BiH onako kako je prihvatljivo ovoj političkoj partiji.

Dakle, svi činovnici, ministri, direktori agencija koje je je imenovao HDZ BiH, planski, sistematično u praksi i svako u svojoj zoni odgovornosti (od spomenute ministrice Gudeljević, federalnog ministra zdravlja Vjekoslava Mandića…) obavezni su pridržavati se smjernica, odnosno direktive svog poltičkog lidera: Nema Izbornog zakona, nema vakcina!

U svakoj iole pristojno uređenoj pravnoj državi ovakva izjava i posljedice koje iz nje proizilaze po živote i zdravlje miliona građana, rezultirali bi promptnim, energičnim i efikasnim reagiranjem državnog Tužiteljstva, jer Čovićeva izjava ima sve elemente krivičnog djela zločina protiv civilnog stanovništva BiH. U Bosni i Hercegovini se to neće desiti, jer je državna tužiteljica Gordana Tadić, osoba potpuno politički i egzistencijalno ovisna o HDZ-u BiH, zainteresirana isključivo za svoje zdravlje, mir i sigurnost. A vakcine i cjepivo, kao vlasnica hrvatske putovnice, kao i Čović i stotine hiljada njegovih glasača, moći će kada joj prahne dobiti u susjednoj državi.

Izvor: Slobodna Bosna

About The Author