Osuda najave smjene Duške Jurišić

Ne postoji ni jedan profesionalni ni pravni razlog za tu smjenu

Osuda najave smjene Duške Jurišić

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je prijetnje institutom krivičnih prijava kao razlog za smjenu direktorice Televizije Sarajevo (TVSA) Duške Jurišić, smatrajući nedopustivim da smjenu direktorice jednog javnog medija najavljuje bilo koja politička stranka.

– Posebno je nedopustivo što na njeno mjesto predlažu bivšeg kantonalnog ministra obrazovanja, za koga nikome nije poznato da je bilo kada radio u medijima – naveli su u saopćenju.

Pozivali su Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da pitanje izbora menadžmenta TVSA vrati u zakonske okvire, kao i da institucije međunarodne zajednice u BiH stanu u zaštitu zakonitosti kada je u pitanju rad medija u BiH.

Prema nekim informacijama, na njeno mjesto, a na prijedlog Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo trebao bi biti postavljen Safet Kešo, bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Informaciju da Duška Jurišić više neće obavljati funkciju direktorice TVSA, saopćio je Fikret Prevljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, navodeći da su razlozi za takvu odluku krivične prijave, što je ona opovrgla.

– Moguće je da postoje neke, za sada, skrivene namjere, ali do sada mi nije poznato da je protiv mene pokrenuta bilo kakva krivična prijava. Strašno je, nedopustivo, čak i ako je lapsus to što je rekao general Fikret Prevljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA – kazala je Jurišić.

Podršku Jurišić, direktorici TVSA pružili su i novinari i intelektualci  te su poslali pismo Skupštini KS, premijeru Mariju Nenadiću i ministrici pravde i uprave KS Mersi Kusturi.

Kako su naveli, ne postoji ni jedan profesionalni ni pravni razlog za tu smjenu zbog čega smatraju da je smjena Duške Jurišić u potpunosti političke naravi, i to samo zato što Jurišić nije član SDA, niti bilo koje druge partije.

Tvrde da je od dolaska Duške Jurišić na mjesto direktorice TVSA program te televizije značajno unaprijeđen, a sadržaj je po svemu objektivan, nepristrasan i na visokom profesionalnom nivou.

– Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu; i postala doajenka novinarstva u Bosni i Hercegovini – napisali su između ostaloga.

Ocjenjuju da je Sarajevu, Bosni i Hercegovini, novinarstvu, televiziji, Duška Jurišić neophodna te da je ona najviši standard u novinarstvu, a da su njen ljudski integritet i patriotizam primjer i bogatstvo u jednom društvu.

– Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informiranja – napisali su u pismu.

Pozvali su poslanike Skupštine Kantona Sarajevo, premijera KS i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvatite prijedlog o smjeni Duške Jurišić s mjesta direktorice TVSA.

Pismo su potpisali novinari Sinan Alić, Senad Avdić, Senada Ćumurović, Emir Habul, Bakir Hadžiomerović, Danijal Hadžović, Edina Kamenica, Borka Rudić, Arijana Saračević i Faruk Vele te kulturnjaci i intelektualci Nerzuk Ćurak, Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, Ferida Duraković, Jasmin Duraković, Zijo Gafić, Ognjenka Finci, Damir Ibrahimović, Senada Kreso, Dino Mustafić, Haris Pašović, Damir Šagolj, Danis Tanović, Srđan Vuletić i Jasmila Žbanić.

About The Author