Potpuno suzbijanje novinara tokom izvještavanja s pro-Navalny demonstracija

Više od 50 novinara uhapšeno je tokom protesta, od kojih su neki bili izloženi policijskom nasilju

Potpuno suzbijanje novinara tokom izvještavanja s pro-Navalny demonstracija
Foto: https://newsbook.com

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su Evropsku uniju da uvede nove sankcije protiv ruskih dužnosnika nakon što je više od 50 novinara uhapšeno, a koji su izvještavali s demonstracija u znak podrške protivniku Kremlja Alekseju Navalnyju u 17 gradova Rusije.

Podaci o hapšenjima novinara, od kojih su neki bili izloženi policijskom nasilju, prikupila je specijalizirana web stranici za vijesti OVD-Info, Ruski sindikatu novinara i medijskih radnika (JMWU) te RSF.

– Policija je namjerno ciljala određene medije, idući tako daleko da su pokušali ući u njihove privatne stanove, prekinuti direktni prijenos, a čak i oni koji su nosili jasno istaknute novinarske prsluke zadržani su nekoliko sati – potvrdila je šefica Ureda RSF-a za Istočnu Evropu i Srednju Aziju Jeanne Cavelier.

Kako je navela, cilj je očito bio da se spriječi prikazivanje opsega podrške vladinom protivniku te Cavelier pozvala ruske vlasti da prekinu ovu otvorenu opstrukciju slobode informiranja, a predstavnicu OSCE-a za slobodu medija Teresu Ribeiro da osudi nasilje i proizvoljna hapšenja.

Dozhd, nezavisni TV kanal s iskustvom u praćenju demonstracija uživo, bio je cenzuriran usred emitiranja kad je policija isključila napajanje stana u Moskvi iz kojeg su emitirali program, a zatim su uhapsili novinara Alekseja Korosteleva i snimatelja Sergeja Novikova uz izgovor da provjeravaju njihov identitet.

Drugi novinar Dozhda, Eduard Birmistrov, uhapšen je u Sankt Peterburgu, iako je nosio žuti prsluk i oko vrata imao novinarsku akreditaciju.

Tokom protesta koji su se dogodili 23. januara, prijavljivani su slučajevi gdje je policija namjerno ometala novinare. Snimljeno je i hapšenje Ivana Petrova, reportera foto agencije Tardigrada u Sankt Peterburgu te hapšenje reporterke The Insidera Vere Ryabitskaye, koja je pretučena palicom i odvučena za kosu u policijski kombi.

U Moskvi je policija nekoliko minuta udarala palicama Elizavetu Kirpanovu, novinarku nezavisnog trodnevnika Novaya Gazeta, zadajući joj udarce u glavu, iako su je zbog prsluka i akreditacije jasno mogli identificirati. Palicom je razbijen i objektiv kamere njene kolegice fotografkinje Viktorije Odisonove.

Ekaterina Grobman, izvjestiteljica za VTimes, nezavisna web stranica s vijestima koju su nedavno osnovali novinari koji su nekada radili za dnevne novine Vedomosti, povrijeđena je prilikom hapšenja iako je također imala press akreditaciju.

Policija je već pokušala zastrašiti novinare i medijske kuće uoči demonstracija 23. januara organiziranih u znak podrške Navalnyom, koji je uhapšen po dolasku u Rusiju 17. januara nakon nekoliko mjeseci koje je proveo u Njemačkoj oporavljajući se od pokušaja trovanja. Navalnyev tim pozvao je na nove proteste 31. januara.

Rusija je na 149. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Izvor: Reporetri bez granica (RSF)

About The Author