Zatražena temeljita istraga hakerskih napada na web stranice medija

Takvi napadi, bez obzira odakle dolazili, predstavljaju ozbiljno kršenje medijskih prava i gušenje slobode medija

Zatražena temeljita istraga hakerskih napada na web stranice medija
Foto: RTVTK

Udruženje BH novinari uputilo je pisma odsjecima za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije i Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom nedavnih hakerskih napada na web portale u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Online magazin Žurnal (www.zurnal.info) od 18. februara bio je izložen planiranim DDoS hakerskim napadima, uslijed čega je bio onemogućen pristup web stranici. Uposlenici Žurnala navode da su pretrpjeli ogromnu i nenadoknadivu štetu te da su bili primorani prebaciti kompletan sajt na drugu lokaciju, odnosno na novi server.

Gotovo istovremeno sa ovim napadom, hakerski napadi izvršeni su i na web portale Nomad.ba i BUKA. Urednici i vlasnici tih medija izrazili su opravdane sumnje da su hakerski napadi povezani sa određenim centrima moći kojima ne odgovara kritičko i istraživačko pisanje novinara ovih portala, naveli su BH novinari u pismu nadležnim institucijama.

S obzirom na to da takvi napadi, bez obzira odakle dolazili, predstavljaju ozbiljno kršenje medijskih prava i gušenje slobode medija, Udruženje BH novinari smatra da je neophodno da institucije provedu efikasnu i temeljitu istragu te identificiraju i sankcioniraju počinioce u skladu sa zakonom.

– Posebno skrećemo pažnju na činjenicu da su online mediji u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve češće izloženi hakerskim napadima koji ugrožavaju samu egzistenciju tih medija i njihovih uposlenika. Stoga smatramo da je neophodno razviti mehanizme kako bi se ovakvi napadi u budućnosti prevenirali, a napadači kaznili u skladu sa zakonskim odredbama – naglasili su iz Udruženja BH novinari.

About The Author