Canberra kritizirala smrtnu kaznu izrečenu kinesko-australskom blogeru u Pekingu

HRW kaže da to što neko može biti osuđen na smrt na temelju tako oskudnih informacija je duboko zabrinjavajuće

Canberra kritizirala smrtnu kaznu izrečenu kinesko-australskom blogeru u Pekingu

Kineski sud osudio je kinesko-australskog blogera i pisca Yanga Hengjuna, koji je prije pet godina uhapšen i optužen za špijunažu, na uvjetnu smrtnu kaznu.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong rekla je da je odluka kineskog suda “užasna” te je pozvala kineskog ambasadora u Canberri radi objašnjenja.

Australski dužnosnici kažu da bi smrtna kazna izrečena piscu i aktivistu mogla biti preinačena u doživotni zatvor nakon dvije godine zbog dobrog ponašanja.

Yang, koji je pisao blog o kineskim poslovima, uvijek je poricao optužbe o špijunaži. Konkretne optužbe protiv njega nisu objavljene. Australski državljanin kineskog podrijetla odbacio je tvrdnje da je radio kao špijun za Australiju ili Sjedinjene Američke Države.

Govoreći u ponedjeljak u Canberri, ministrica vanjskih poslova Wong kazala je da će Australija nastaviti tražiti oslobađanje pisca.

– Australska vlada zagovarala je za Yanga u Kini u svakoj prilici i na najvišim nivoima. Dosljedno smo pozivali na osnovne standarde pravde, proceduralnu pravednost i human tretman za Yanga, u skladu s međunarodnim normama i pravnim obavezama Kine. Australija neće popustiti u našem zalaganju za pravdu za interese i dobrobit Yanga – rekla je.

Yang je uhapšen u Guangzhouu u Kini 2019. godine, u vrijeme kada su se diplomatski odnosi između Australije i Kine ubrzano pogoršavali zbog raznih geopolitičkih i trgovinskih sporova. Suđenje mu je održano u tajnosti u maju 2021. godine.

Daniela Gavshon, direktorica australske organizacije Human Rights Watch, kazala je da je Yangov tretman u Kini užasan.

– Kao i svi ostali, šokirani smo. To je nečuven, nečuven ishod za Yanga i njegove pristaše i to nije dokaz nikakvog nedjela, već stvarno korumpiranog sistema Pekinga. To što neko može biti osuđen na smrt na temelju tako oskudnih informacija je duboko, duboko zabrinjavajuće – kazala je.

Australski ambasador u Kini prethodno je optužio kineske vlasti za samovoljno pritvaranje Yanga.

Kina je u oktobru pustila australsku novinarku Cheng Lei koja je bila u pritvoru više od tri godine. Optužena je za “dijeljene državnih tajni u inostranstvu“, što je ona demantirala. Australski dužnosnici kažu da je oslobođena nakon što je pravni postupak protiv nje okončan. Nikakvi drugi detalji nisu navedeni.

Australska lijevo orijentirana vlada došla je na vlast u maju 2022. godine i nastojala je stabilizirati odnose s Kinom, istovremeno naglašavajući da će biti područja poteškoća i neslaganja.

Analitičari kažu da bi Yangova kazna mogla otežati objema stranama ublažavanje diplomatskih napetosti.

Izvor: VoA

About The Author