Počast za novinare ubijene u Gazi i u Hrvatskoj

Novinari i civili ne smiju biti mete, pozvano na prekid vatre i zaustavljanje ubijanja i krvoprolića u Gazi

Počast za novinare ubijene u Gazi i u Hrvatskoj
Foto: hnd.hr

Vodstva Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) ispred Novinarskog doma organizirali su bdjenje i zapalili svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi, poručivši kako novinari i civili nisu ratne mete.

Svijeće su zapalili ispred Novinarskog doma, podno spomen-ploče poginulim hrvatskim kolegicama i kolegama. Od početka rata u Gazi ubijeno je najmanje 99 novinara i novinarki. Većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svog posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih kolega.

– Ovim simboličnim činom iz Hrvatske šaljemo poruku solidarnosti s porodicama ubijenih naših kolegica i kolega koji, bez obzira na naciju, vjeru, stradavaju svaki dan obavljajući svoj posao i ono što je najgore – oni su izabrani kao namjerne mete. Ne vjerujem da su slučajno ubijeni, u to ne može niko od nas povjerovati s obzirom na brojku koja je stravična – rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Na taj način pridružili su se akciji Međunarodne federacije novinara koja je u isto vrijeme održana u Bruxellesu.

– Gotovo sto ljudi, naših kolega ubijeno je od početka rata. Mi nismo šutljivi promatrači, znamo, vidimo, slušamo i šaljemo svoju solidarnost i podršku ljudima koji se na tom području bore da istina dođe do javnosti – kazala je predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever.

Dodala je i da novinari i civili ne smiju biti mete i pozvala na prekid vatre, zaustavljanje ubijanja i krvoprolića u Gazi.

Član Izvršnog odbora HND-a Branko Mijić rekao je da je stotinu novinara u Gazi ubijeno, odnosno namjerno likvidirano, a da je jedini njihov grijeh bio taj što su željeli reći istinu o genocidu koji se vodi pod maskom borbe protiv terorizma.

Izvor: HRT

About The Author