Sud odlučio: Pravo na zaborav na Googleu vrijedi samo u EU

Najviši evropski sud odlučio da Google ne mora skidati osjetljive informacije s te globalne pretrage

Sud odlučio: Pravo na zaborav na Googleu vrijedi samo u EU
Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

Sud pravde Evropske unije odbacio je zahtjev Francuske da se stroži propisi o takozvanom „pravu na zaborav” na internetu prošire iz Evrope na cijeli svijet, presudivši da Google ne mora uklanjati poveznice s osjetljivim ličnim podacima. Ova presuda znači veliku pobjedu za Google.

Ovo pravo, sadržano pravnim rješenjem iz 2014. godine, zahtijevalo je da internetski pretraživači obrišu neugodne ili zastarjele informacije na zahtjev, ali u objavljenoj presudi Evropski sud pravde odlučio je da se pretraživači ne obvezuju za uklanjanje informacija izvan zone od 28 država Evropske unije.

Međutim, presuda navodi da pretraživači moraju “ozbiljno obeshrabriti” internetske korisnike da ne pronađu te informacije na njihovim stranicama.

– Ravnoteža između prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka, s jedne strane, i slobode informiranja korisnika interneta, s druge strane, vjerojatno će značajno varirati u cijelom svijetu – navodi Sud u odluci.

Kampanje za zaštitu privatnosti pozdravile su “pobjedu za globalnu slobodu izražavanja”, dok je Google pozdravio odluku suda.

Slučaj se vodio u sporu između Googlea i francuskog regulatora privatnosti CNIL, koji je 2015. godine tražio od ove firme da globalno ukloni veze na stranice koje sadrže štetne ili lažne podatke o nekoj osobi.

Google je potom uveo geografsko blokiranje, čime je evropskim korisnicima onemogućeno da vide izbrisane veze. Međutim, opirao se cenzuriranju rezultata pretraživanja za ljude u drugim dijelovima svijeta.

Tehnološka firma tvrdila je da, ukoliko se ovo pravilo primijeni izvan Evrope, autoritarne vlade mogu zloupotrijebiti obvezu uklanjanja iz rezultata pretraživanja kako bi prikrile kršenje ljudskih prava.

Izvršni direktor organizacije slobode izražavanja Thomas Hughes opisao je presudu kao pobjedu za globalnu slobodu izražavanja.

– Sudovi ili regulatori podataka u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Njemačkoj ne bi trebali biti u stanju odrediti rezultate pretraživanja koje korisnici interneta u Americi, Indiji ili Argentini mogu vidjeti – kazao je.

Kako je zaključio, nije u redu da tijela za zaštitu podataka jedne zemlje mogu nametnuti svoje tumačenje na internetu korisnicima širom svijeta.

Izvor: The Guardian

 

About The Author