Takmičenje za mlade novinare

Članci trebaju predstaviti objektivne činjenice o problemu ili događaju na organiziran i temeljit način

Takmičenje za mlade novinare
Foro: Deutschland.de

Fondacija INFOHOUSE i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Evrope organiziraju „Takmičenje mladih novinara 2020“. Na takmičenje se mogu prijaviti učenici u Bosni i Hercegovini od 15 do 18 godina. Potrebno je da pošalju novinarske tekstove, nakon čega će biti izvršena selekcija, te će najbolji dobiti novčane nagrade i sudjelovati u javnoj ceremoniji dodjele nagrada, gdje će imati priliku upoznati se s profesionalnim novinarima.

Novinarski članak treba imati od 700 do 1.000 riječi, a potrebno je da se bavi problemom ili događajem koji je od lokalne, nacionalne ili regionalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Teme članka mogu biti aktualni događaji, politička ili društvena pitanja.

Prema profesionalnoj novinarskoj praksi, članci trebaju predstaviti objektivne činjenice o problemu ili događaju na organiziran i temeljit način.

Trebaju imati najmanje tri izvora (sagovornika), a izjave (ili intervju) se mogu uzimati isključivo telefonom ili uživo s ljudima koji dovoljno poznaju problem ili događaj. Korištenje e-maila za uzimanje izjava ili izradu intervjua nije dozvoljeno.

Informacije iz drugih izvora mogu se upotrijebiti ako su izvori vjerodostojni i ako su podaci tačno navedeni. Plagijat, kopiranje i upotreba podataka s Wikipedije nisu dozvoljeni, a prilikom pisanja ne trebaju se koristiti linkovi stranica i online navođenja.

– Članci ne smiju sadržati subjektivne poglede i argumente, te informacije bazirane isključivo na jednoj osobi. Tekstovi o zabavi, muzici, sportu, putovanjima ili drugim sličnim temama neće biti prihvaćeni – kažu organizatori.

Dostavljene članke ocjenjivat će lokalni novinari i stručnjaci za medije, a pobjednici će biti proglašeni na javnoj dodjeli nagrada u Sarajevu na proljeće 2020. godine.

Tri najbolja članka bit će nagrađena, nakon čega će biti prevedeni na engleski jezik i objavljeni na drugim medijskim platformama. Pobjednici će također imati priliku da sarađuju s profesionalnim novinarima na budućim projektima.

Rok za dostavljanje članaka je 15. marta 2020. godine, a tekstove je potrebno dostaviti u Microsoft Word formatu na [email protected].

Izvor:  hocu.ba

About The Author