SAD prijeti da će zabraniti TikTok ako se ne promijeni njihov vlasnik

Ovaj potez je najnovija eskalacija zbog straha da bi se podaci građana SAD-a mogli proslijediti kineskoj vladi

SAD prijeti da će zabraniti TikTok ako se ne promijeni njihov vlasnik
TIKTOK - Logo

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena zaprijetila je da će potpuno zabraniti upotrebu TikTok aplikacije u toj zemlji ukoliko se ne promijeni njegov vlasnik. Ta društvena mreža za dijeljenje kratkih videozapisa trenutno je u vlasništvu kompanije ByteDance.

Ovaj potez, o kojem je prvi izvijestio Wall Street Journal, najdramatičniji je u nizu eskalacija američkih dužnosnika i zakonodavaca, vođenih strahovima da bi podaci američkih građana koje posjeduje kompanija mogli biti proslijeđeni kineskoj Vladi.

Također, on dolazi usred globalne reakcije na popularnu video-baziranu aplikaciju zbog zabrinutosti oko potencijala kineskog špijuniranja, a zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju, nedavno su zabranile aplikaciju na državnim telefonima.

SAD je već zabranio TikTok na uređajima savezne vlade, ali ovo je prvi put pod Bidenovom administracijom da se prijeti potencijalnom zabranom TikToka u cijeloj zemlji. Svaka američka zabrana suočila bi se sa značajnim pravnim preprekama. Bidenov prethodnik, Donald Trump, pokušao je zabraniti TikTok 2020. godine, ali su ga sudovi blokirali.

Glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter rekla je za Reuters da je kompanija nedavno čula s Odborom za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) pod vodstvom američkog Ministarstva finansija, koji je zahtijevao da kineski vlasnici aplikacije prodaju svoje udjele ili će se u protivnom suočiti sa zabranom djelovanja u SAD-u.

TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu s više od 100 miliona korisnika u SAD-u. Čak 60 posto dionica ByteDancea u vlasništvu je globalnih investitora, 20 posto zaposlenika i 20 posto njegovih osnivača. CFIUS, tijelo za nacionalnu sigurnost, 2020. godine jednoglasno je preporučilo da se ByteDance oslobodi TikToka.

– Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja ne rješava problem: promjena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa – kazala je Oberwetter.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada bi se izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew trebao pojaviti pred američkim Kongresom sljedeće sedmice.

TikTok i CFIUS pregovaraju više od dvije godine o zahtjevima za sigurnost podataka. TikTok je rekao da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na rigorozne napore za sigurnost podataka i odbacuje optužbe za špijuniranje.

TikTok je u srijedu rekao da je “najbolji način rješavanja zabrinutosti o nacionalnoj sigurnosti transparentna zaštita korisničkih podataka i sistema u SAD-u, uz robusno praćenje, provjeru i provjeru treće strane”.

Vijest o potencijalnoj američkoj zabrani uslijedila je nakon najave Velike Britanija da kreće s vlastitim planom zabrane TikToka na državnim mobitelima, što je danas potvrdio i Ured ministra za međuvladine poslove Olivera Dowdena.

Evropska komisija najavila je sličnu zabranu prošlog mjeseca, a u ponedjeljak je Rishi Sunak, premijer Ujedinjenog Kraljevstva, nagovijestio da bi mogao slijediti taj primjer, rekavši da će poduzeti “sve potrebne korake” za zaštitu britanske sigurnosti.

Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost razmatrao je da li TikToku treba zabraniti pristup vladinim telefonima, a vlada je pod pritiskom zastupnika da slijedi Sjedinjene Države i Evropsku komisiju u zabrani aplikacije. Kanada i Belgija su već poduzele slične poteze.

TikTok je ranije ovog mjeseca najavio plan sigurnosti podataka koji će štititi korisničke podatke širom Evrope. Taj plan, nazvan Project Clover, uključuje pohranjivanje podataka na poslužiteljima u Irskoj i Norveškoj, pri čemu IT kompanija treće strane provjerava sve prijenose podataka izvan Evrope.

Izvor: The Guardian

About The Author