Iranski novinari ne odustaju nakon šest mjeseci protesta i progona

Od 70 uhapšenih novinara od septembra kada su počeli masovni protesti, 16 ih je još uvijek u pritvoru

Iranski novinari ne odustaju nakon šest mjeseci protesta i progona
Foto: Lukas Menzel/Unsplash

Više od 70 novinara uhapšeno je u Iranu od početka protesta nakon smrti studentice Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra. Intervjui koje su Reporteri bez granica (RSF) vodili s novinarima pokazuju raspon njihovih borbi.

Islamska Republika Iran, koja se smatra jednim od najrepresivnijih režima na svijetu, pojačala je uznemiravanje novinara u posljednjih šest mjeseci u pokušaju da ih ušutka. Od 70 uhapšenih novinara, 16 ih je još uvijek u pritvoru, čime je ukupan broj novinara trenutno u zatvoru u Iranu 27.

Većina novinara sada je terorizirana, iscrpljena, pa čak i očajna, ali zahvaljujući nepokolebljivom otporu nekih, vijesti i informacije još uvijek kruže, u zemlji i inostranstvu, navode iz RSF-a.

– Unatoč snažnom represivnom arsenalu vlasti, unatoč zatvaranju, nasilju i cenzuri, iranski novinari nastavljaju pratiti situaciju u svojoj zemlji. Šest mjeseci nakon smrti Mahse Amini vrijeme je da iranska vlada shvati da je njena politika terora uzaludna- kažu novinari.

Pod uvjetom anonimnosti nekoliko iranskih novinara pristalo je razgovarati s RSF-om o tome kako je živjeti i raditi pod pojačanim nadzorom. Svi su izrazili zabrinutost i priznali da se ponekad moraju cenzurirati kako bi izbjegli moguće ispitivanje ili hapšenja.

– Svaka vrsta komunikacije s prijateljima u inostranstvu može pogoršati naš slučaj – rekao je novinar kojeg su snage sigurnosti uhapsile 18. januara, dok je drugi novinar u Teheranu naglasio da je to beskrajna noćna mora te da se boji bilo što napisati jer odjeća da ga cijelo vrijeme promatraju.

Iranski novinari se osjećaju ugroženo čak i kada su u inostranstvu. Novinar koji živi u Francuskoj nedavno je saznao da je bio nameti Islamske Republike o čemu ga je obavijestila francuska obavještajna agencija DGSE.

– Zamorno je gledati iza sebe dok hodate ulicom i promatrati svaki automobil koji prolazi kako biste bili sigurni da vas niko ne slijedi – rekao je za RSF novinar koji je ranije primao prijetnje smrću putem interneta.  Francuske vlasti savjetovale su mu da ne putuju u zemlje u susjedstvu Irana.

TV kanal na perzijskom jeziku Iran International bio je prisiljen zatvoriti svoje sjedište u Londonu 13. februara zbog prijetnji njegovim novinarima.

Popularna perzijska izreka kaže: “Bez obzira koliko me često napadaš i režeš, neću patiti, ponovno ću procvjetati.” Pjesmu autora Iraja Janatie Ataie često citiraju iranski novinari, koji se uprkos svemu usuđuju baviti temama koje smetaju vlastima.

Ali Pourtabatabei je znao da bi mogao upasti u nevolju objavljivanjem informacija o misterioznom valu trovanja iranskih učenica na svojoj stranici Qom News. On je to ipak učinio i zbog toga je uhapšen 5. marta i još uvijek se nalazi u pritvoru.

Elahe Mohammadi novinar Ham Mihana i Nilufar Hamedi novinar Shargha također su još uvijek u zatvoru. One su bile prve dvije novinarke koje su pratile smrt i sahranu Mahse Amini u septembru zbog čega još uvijek plaćaju cijenu.

Jedna je novinarka rekla za RSF da je čvrsto odlučila podnijeti ostavku nakon što je uhapšena u oktobru, ali se predomislila. “Ne mogu naći posao koji me više ispunjava od ovoga. Ako se povučem iz novinarstva, izgubit ću svoj identitet“, kazala je.

Izvor: RSF

About The Author