Društvene mreže će uklanjati sadržaj koji negira genocid u Srebrenici

Platforme kažu da imaju jasno uspostavljene politike govora mržnje koje zabranjuju sadržaj koji minimizira ili poriče dokumentiran nasilni događaj, uključujući genocid u Srebrenici

Društvene mreže će uklanjati sadržaj koji negira genocid u Srebrenici

Twitter i Google potvrdili su za Radio Slobodna Evropa da će sa svojih društvenih platformi ukloniti sadržaj koji negira genocid počinjen devedesetih godina u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Potvrda je stigla 11. augusta u vezi sa zahtjevom Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC) upućenim tehnološkim divovima Twitteru i Googleu od kojih su zatražili da zabrane poricanje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Twitter i YouTube u vlasništvu Googlea rekli su da su na IRGC odgovorili tako jer te kompanije imaju jasnu politiku govora mržnje.

Nakon upita RFE-a u kojem su tražene dodatne pojedinosti u vezi sa zahtjevom IRGC -a, Twitter i YouTube rekli su da oni imaju “jasno utvrđenu politiku” koja zabranjuje svaki govor mržnje.

Google, koji je vlasnik video platforme YouTube, kaže da će ukloniti sav sadržaj koji krši njegova rigorozna pravila o širenju govora mržnje.

– Imamo jasno uspostavljene politike govora mržnje koje zabranjuju sadržaj koji minimizira ili poriče dokumentiran nasilni događaj, uključujući genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ta pravila, uklonit ćemo ga – kazao je glasnogovornik YouTubea, a sličan odgovor stigao je i od Twittera.

Direktor IRGC-a Emir Ramić napomenuo je da ta organizacija vodi evidenciju o sadržaju na društvenim mrežama. Potvrdili su da većina postova koji vrijeđaju žrtve genocida u Srebrenici dolaze iz Srbije, ali neki su stigli i iz Rusije, Francuske i drugih zemalja.

IRGC još nije dobio odgovore na zahtjev koji je 30. jula poslao ovim društvenim mrežama, no Ramić je rekao da se nada pozitivnom odgovoru.

Dana 11. jula 1995. godine snage bosanskih Srba okupile su i ubile više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana u blizini istočnog grada Srebrenice što je najteži primjer masovnog ubijanja na tlu Evrope od Drugoga svjetskog rata.

Masakr je prema brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ) ocijenjen genocidom.

Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Haagu osudio je ratnog generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i bivšeg političkog čelnika tog bosanskohercegovačkog entiteta Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Sad već bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je 23. jula dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Izvor: RSE

About The Author