Malezija povećala broj zahtjeva za ograničavanje sadržaja društvenih medija

Taj potez dio napora da se ograniči širenje štetnog sadržaja na internetu, tvrdi Vlada

Malezija povećala broj zahtjeva za ograničavanje sadržaja društvenih medija

Malezija je pozvala Facebook operatera Metu i TikTok da pojačaju nadzor na platformama, dok Vlada prijavljuje nagli porast štetnog sadržaja na društvenim mrežama ove godine.

Vlada je u prva tri mjeseca 2024. godine uputila 51.638 slučajeva s društvenih platformi, uključujući Metu i TikTok, na daljnje postupanje, u odnosu na 42.904 slučaja zabilježena u cijeloj prošloj godini, naveli su regulatori za komunikacije i malezijska policija u zajedničkom saopćenju.

Agencije nisu precizirale koje vrste sadržaja su prijavljene, ali su rekli da je taj potez dio napora da se ograniči širenje štetnog sadržaja na internetu, posebno onih koji se odnose na rasu, religiju i kraljevske porodice.

TikTok, u vlasništvu kineskog ByteDancea, i Meta također su pozvani da obuzdaju sadržaj koji ukazuje na koordinirano neautentično ponašanje ili se odnosi na finansijske prevare i ilegalno online kockanje, navode agencije.

Rasa i religija su osjetljiva pitanja u Maleziji, koja ima uglavnom muslimansku etničku malajsku većinu, zajedno sa značajnim etničkim kineskim i indijskim manjinama. Također ima zakone koji zabranjuju buntovne primjedbe ili uvrede na račun monarhije.

Malezija je pojačala kontrolu nad internetskim sadržajem posljednjih mjeseci, a administracija premijera Anwara Ibrahima suočava se s optužbama da odstupa od svojih obećanja o zaštiti slobode govora.

Vlada je odbacila navode o gušenju različitih stavova, rekavši da je potrebno zaštititi korisnike od internetskih štetnih sadržaja.

Meta i TikTok ograničili su rekordan broj objava i naloga na društvenim mrežama u Maleziji u prvih šest mjeseci 2023. godine, usred porasta zahtjeva Vlade za uklanjanje sadržaja, pokazuju podaci koje su ove kompanije objavile prošle godine.

Izvor: Reuters

About The Author