RSF objavio listu kandidata za ovogodišnju nagradu za slobodu medija

Nagradom za slobodu medija Reporteri bez granica odaju počast posebno hrabrim i nezavisnim novinarima čiji je rad imao veliki uticaj.

RSF objavio listu kandidata za ovogodišnju nagradu za slobodu medija
Foto: RSF

Reporteri bez granica (RSF) organizirat će 12. septembra u Berlinu dodjelu nagrada za slobodu medija, a sada je objavljen i spisak kandidata iz 12 zemalja koji su ušli u uži izbor za tri međunarodne nagrade.

Od osnivanja ove svjetske organizacije 1992. godine, nagradom za slobodu medija Reporteri bez granica odaju počast posebno hrabrim i nezavisnim novinarima čiji je rad imao veliki uticaj.

“Mnogi od nominiranih suočavaju se sa stalnim prijetnjama ili su već nekoliko puta zatvoreni zbog svog rada. Ipak, ovi novinari su odbili šutjeti i nastavljaju dizati glas protiv zloupotrebe vlasti, korupcije i drugih zločina – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Napomenuo je da ovi novinari inspiriraju volju za dostizanjem promjena, dodajući da je hrabrost u ostvarivanju novinarskih ideala velika motivacijska sila za sve one koji se žele baviti najvažnijim izazovima čovječanstva.

Među nominiranim su ruski istraživački novinar koji je već nekoliko puta napadnut, vijetnamska novinarka koju su zbog njenog rada pretukli i zatvorili kao i najstarija pakistanska dnevna novina koju zvaničnici neprestano maltretiraju.

Nominirani novinari i mediji su: Igor Rudnikov iz Rusije, Eman Al-Nafjan iz Saudijske Arabije, Paolo Borrometi iz Italije, Lola Aronovich iz Brazila, Bihus.info iz Ukrajine, Pham Doan Trang iz Vietnama, Sudanese Journalists Network iz Sudana, Lu Guang iz Kine, Caroline Muscat s Malte, Dawn iz Pakistana, Amadou Vamoulké iz Cameroona i Confidencial iz Nikaragve.

Nagrade za slobodu medija uručene su prvi put 1992. godine, a zatim svake godine ceremonija je bila organizirana u Francuskoj. Godine 2018. ceremonija je prvi put održana u Londonu, a povodom 25. godišnjice uspostavljanja njemačkog odjela RSF-a dodjela nagrade organizirana je u Berlinu.

Pobjednici će biti proglašeni 12. septembra u Kammerspiele Deutsches Theatre u Berlinu, a birat će ih žiri koji čine predstavnici Međunarodnog odbora i predsjednici svih odjela Reportera bez granica.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author