Četiri novinara u Jemenu osuđena na smrt

Od hapšenja prema njima su prekršene sve međunarodne konvencije i norme o postupanju sa zatvorenicima

Četiri novinara u Jemenu osuđena na smrt

Četiri jemenska novinara su od 2015. godine pritvorena od strane Ansar Allaha u Sani u Jemenu, a sada su osuđeni na smrt nakon što su osuđeni zbog svog novinarskog rada.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Jemenski novinarski sindikat (YJS) pokrenuli su hitan poziv članovima i globalnoj novinarskoj zajednici da se pridruže kampanji kojom se namjerava izvršiti pritisak na vlasti Huti da oslobode novinare i tako se spase njihovi životi.

Abdul Khaleq Amran, Tawfiq Al-Mansouri, Harith Hamid i Akram Al-Walidi uhapšeni su zajedno s još pet novinara 9. juna 2015. godine u Hotel Dream Castle u Sani.

Njihovo hapšenje motivirano je njihovim izvještavanjem o kršenju ljudskih prava koje su počinile snage Huti, koje su ih optužile za “špijunažu za strane države i širenje lažnih vijesti”.

Od hapšenja podvrgnuti su nizu krivičnih djela, uključujući fizičko i psihičko mučenje, uskraćivanje prava na posjetu i pravo na pristup medicinskoj skrbi. Ovim postupcima krše se sve međunarodne konvencije i norme o postupanju sa zatvorenicima.

Sada su osuđeni na smrt, a IFJ i YJS nastoje povećati pritisak na Ansar Allah da ih oslobode i potaknu ključne aktere u međunarodnoj zajednici da živote novinara stave visoko u svoj fokus.

U okviru kampanje IFJ će uputiti otvoreno pismo izaslaniku Ujedinjenih naroda u Jemenu kako bi ovaj slučaj tretirali kao hitnu stvar te su pozvali na potpisivanje tog pisma, a namjeravaju i izvršiti pritisak na mjerodavna državna i međuvladina tijela od kojih zahtijevaju da to pitanje ima prioritet u njegovom dnevnom redu.

IFJ će zatražiti i učešće YJS-a na predstojećem sastanku Vijeća za ljudska prava kako bi se posebno pokrenulo ovo pitanje i općenito zabrinjavajuća situacija jemenskih medijskih djelatnika.

– Moramo čuti Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i vlade širom svijeta kako se zalažu za novinare i nedvosmisleno kažu Ansar Allahu i de facto vladi u Sani da je mučenje i pogubljenje novinara ratni zločin i da svijet ne treba tolerirati ratne zločince – kazao je generalni sekretar IFJ-a, Anthony Bellanger.

Naglasio je da je potrebno poslati poruku Abdulu, Tawfiqu, Harithu i Akramu i njihovim porodicama da nisu sami te da će cijela globalna novinarska zajednica, borci za slobodu izražavanja i aktivisti koji se bore za ljudska prava neumorno raditi za njihovu slobodu.

Izvor: IFJ

About The Author