CINS DOBIO EUROPSKU NOVINARSKU NAGRADU

U konkurenciji nekoliko medija iz Velike Britanije, Njemačke, Danske, Francuske, novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije osvojili su Evropsku novinarsku nagradu 2017 (European Press Prize) u kategoriji istraživačkog novinarstva. Ekipa CINS-a je bila nominovana za tri priče o borbi protiv korupcije u Srbiji i jednu o sprezi fudbala, politike i kriminala, koje su na dodjeli […]

CINS DOBIO EUROPSKU NOVINARSKU NAGRADU

U konkurenciji nekoliko medija iz Velike Britanije, Njemačke, Danske, Francuske, novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije osvojili su Evropsku novinarsku nagradu 2017 (European Press Prize) u kategoriji istraživačkog novinarstva.

Ekipa CINS-a je bila nominovana za tri priče o borbi protiv korupcije u Srbiji i jednu o sprezi fudbala, politike i kriminala, koje su na dodjeli nagrada u Amsterdamu proglašene najboljima.

Nagradu su osvojili za tekstove: „Borba protiv korupcije: Spektakl pred kamerama, muk u sudnicama„, „Beskrajni procesi za krivična dela: Suđenje Miri Marković 50 puta odlagano tokom 13 godina„, „Pritisci na pravosuđe: Zaplašene sudije i tužioci i šapate političara osluškuju„, „Troje advokata zaradili koliko i njihovih 511 kolega“ i „Fudbal, biznis i politika: Nova menadžerska agencija preuzela najtalentovanije fudbalere Partizana„.

U konkurenciji su bili su i britanski Financial Times, danski Ekstra Bladet, francuski Mediapart, kao i grupa medija koja je radila na projektu Panamski papiri – Guardian, Le Monde, Süddeutsche Zeitung.

European Press Prize je jedna od najznačajnijih nagrada za istraživačko novinarstvo u svijetu. Prije CINS-a dobili su je i britanski Reuters, španski El Pais i francuski Revue XXI.

CINS-u je ovo prva međunarodna novinarska nagrada, a dosad su više puta od svog osnivanja 2007. godine dobili nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu, i to 2011., 2012., 2013., dvije nagrade 2014. i 2015. godine.

Više na cenzolovka.rs

About The Author