Novinarka koja je objavila vijest o Mahsi Amini plaća visoku cijenu u Iranu

Sigurnosne snage privele najmanje 28 novinara uključujući Hamedi tokom protesta

Novinarka koja je objavila vijest o Mahsi Amini plaća visoku cijenu u Iranu

Niloofar Hamedi, iranska novinarka specijalizirana za izvještavanje o pravima žena, godinama je pisala o teškim pričama sve do trenutka kada je snimila fotografiju roditelja Mahse Amini kako se grle u teheranskoj bolnici gdje je njihova kći ležala u komi.

Fotografija koju je Hamedi objavila na Twitteru 16. septembra bila je prvi znak svijetu da nije sve u redu s 22-godišnjom Amini, koju je tri dana ranije privela iranska policija za moral zbog, kako su rekli, neprimjerenog odijevanja.

Smra Amini kasnije tog dana pokrenut će val masovnih protesta širom Irana koji i dalje traju gotovo tri sedmice kasnije u različitim dijelovima zemlje, unatoč vladinom gušenju.

Fotografija Amininih roditelja također je bila jedna od posljednjih stvari koje je Hamedi, dok je radila za proreformski dnevni list Sharq, objavila prije nego što je nekoliko dana kasnije uhapšena, a njezin Twitter račun suspendiran.

– Obavještajni agenti pretresli su kuću moje klijentice Niloofar Hamedi, uhapsili je i zaplijenili njene stvari – napisao je Hamedin advokat Mohammad Ali Kamfirouzi na Twitteru 22. septembra. Hamedi je zatvorena bez optužbi i nalazi se u samici u iranskom zatvoru Evin, napisao je.

Suočene s jednim od najvećih izazova za Islamsku Republiku od revolucije 1979. godine, vlasti su upotrijebile silu kako bi suzbile najveću javnu manifestaciju neslaganja s njihovim režimom.

Najmanje 185 ljudi, uključujući 19 maloljetnika, ubijeno je, stotine učesnika protesta zadobili su povrede, a snage sigurnosti uhapsile su hiljade njih, tvrde udruženja za ljudska prava. Iranska vlada kaže da je više od 20 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno i da će istražiti smrt civila.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je iranske vlasti da “odmah i bezuvjetno oslobode sve novinare uhapšene zbog izvještavanja o smrti Mahse Aminija i protestima koji su uslijedili”. Prošlog mjeseca rečeno je da su sigurnosne snage privele najmanje 28 novinara, uključujući Hamedi.

Prijatelji Hamedi opisali su je kao hrabru novinarku koja je strastvena u izvještavanju o ženskim pitanjima i pravima. Njezini istraživački članci pokrivaju teme poput samospaljivanja žena koje trpe porodično nasilje, a intervjuirala je i porodicu Sepideh Rashno, iranske spisateljice i umjetnice, koja je u julu uhapšena zbog kršenja islamskog kodeksa odijevanja.

– Uvijek je prelazila svoje granice da bude glas žena čiji glas se ne čuje, a kojima su uskraćena prava, bilo da su to učinili njihovi očevi, muževi ili društvena ograničenja – rekla je jedna njezina prijateljica za Reuters.

Iranske vlasti su za nasilje okrivile niz neprijatelja, uključujući naoružane iranske kurdske disidente, pri čemu je Revolucionarna garda nekoliko puta napala njihove baze u susjednom Iraku tokom posljednjih nemira.

Izvor: Reuters

About The Author