Više osoba u Egiptu osuđeno zbog objava na TikTok-u

Haneen Hossam, Mowada al-Adham i još tri osobe osuđene su zbog “kršenje javnog morala”

Više osoba u Egiptu osuđeno zbog objava na TikTok-u
TIKTOK - Logo

Egipatski sud osudio je pet žena zbog objava na društvenim medijima na dvije godine zatvora pod optužbom da krše javni moral.

Presuda Haneeni Hossami, Mowadi al-Adhami i za još tri osobe donesena je nakon što su objavili snimke u aplikaciji za dijeljenje videozapisa TikTok. Presuda, protiv koje se može uložiti žalba, uključivala je kaznu u iznosu od 300.000 egipatskih funti (oko 16.000 eura) za svakog okrivljenika.

Hossam je uhapšena u aprilu nakon što je objavila trominutni isječak u kojem je 1,3 miliona pratitelja obavijestila da djevojke mogu zaraditi radeći s njom. Vlasti su u maju uhapsile Mowadu al-Adham jer je objavila satirične video zapise na TikTok-u i Instagramu, gdje ima najmanje dva miliona pratitelja.

Advokat Ahmed Hamza al-Bahqiry potvrdio je da se one suočavaju s odvojenim optužbama zbog načina na koji zarađuju. Hapšenja naglašavaju socijalnu podjelu u duboko konzervativnoj zemlji gdje se na poštuju previše idividualne slobode.

Advokat za ljudska prava Tarek al-Awadi ranije je rekao za AFP da su hapšenja utjecajnih osoba pokazala borbu društva zbog brzog razvoja moderne komunikacijske tehnologije.

– Presuda je šokantna, iako je bila očekivana. Vidjet ćemo šta će se događati u žalbenom postupku. To je ipak opasan pokazatelj … Bez obzira na različita mišljenja o sadržaju koje su djevojke objavile na TikToku, to još uvijek nije razlog za zatvor – istaknula je advokatica Intissar al-Saeed.

Egipat je i ranije osuđivao pjevačice i plesačice zbog internetskih sadržaja koje smatra previše sugestivnim.

Prošlog mjeseca egipatski sud osudio je trbušnu plesačicu Sama al-Masryja na tri godine zbog “poticanja na razvrat” na društvenim mrežama nakon objave video spota na TikTok-u. Godine 2018. pjevačica je privedena pod istim optužbama nakon što je internetski video isječak njezina plesa postao viralan.

Još jedna pop pjevačica osuđena je na dvije godine zatvora po sličnim optužbama, također zbog videa koji se smatra provokativnim. Kazna joj je smanjena na godinu dana u žalbenom postupku.

– Optužbe za poticanje razvrata ili kršenje porodičnih vrijednosti vrlo su široko definirane – pojasnila je Saeed.

Posljednjih godina Egipat je provodio strogu internetsku kontrolu primjenjujući zakon koji vlastima dopušta da blokiraju web stranice za koje ocijene da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Taj zakon omogućuje i nadzor ličnih naloga na društvenim medijima koji imaju više od 5.000 pratilaca.

Izvor: The Guardian

About The Author