Okružno javno tužilaštvo: U postupanjima Živanovića nema elemenata krivičnog djela

U rješenju stoji da Živanović u poruci Stokić iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali da to ne može biti predmet krivičnog postupka

Okružno javno tužilaštvo: U postupanjima Živanovića nema elemenata krivičnog djela

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka odbilo je žalbu glavne i odgovorne urednice portala eTrafika Vanje Stokić i time potvrdilo naredbu o obustavljanju istrage protiv Gorana Živanovića koji je Stokić prijetio odsijecanjem glave.

Žalbu je u ime Vanje Stokić podnio advokat Aleksandar Jokić, koji je naveo da je tužilac analizirao samo činjenice i okolnosti koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske priložio uz izvještaj a nije preduzeo i druge istražne radnje i analizirao ličnost osumnjičenog te utvrdio da li je on do sada prijavljivan i kažnjavan.

U rješenju koji potpisuje glavni tužilac Želimir Lepir, stoji da Živanović u svojoj poruci Stokić iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali da to ne može biti predmet krivičnog postupka.

– U konkretnom slučaju radi o komentaru koji je osumnjičeni iznio putem društvene mreže Facebook na objavu oštećene, a u kome, istina, iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali to ni u kom slučaju ne može biti predmet krivičnog, već drugog postupka – stoji u rješenju.

Kako se dodaje, s obzirom da je predmetna naredba o obustavi istrage donesena iz razloga što djelo koje je osumnjičeni učinio nije krivično djelo, jasno je da je za donošenje tužilaštvo imalo na raspolaganju dovoljan broj činjenica, navedenih u izvještaju Policijske stanice Obilićevo s prilozima.

Ova žalba na odluku je uslijedila nakon što je tužiteljica Tatjana Ninković obustavila istragu protiv Živanovića i prijetnje koje je on uputio Stokić okarakterizirala kao izražavanje nezadovoljstva i ličnog mišljenja.

– Njegove prijetnje su upućene neodređenoj osobi, tako da u radnjama osumnjičenog Gorana Živanovića nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti, a ni krivičnog djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje Krivičnog zakonika RS, obzirom da osumnjičeni  svojim djelovanjem nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju – stoji u odluci Tužilaštva.

Goran Živanović je Stokić prijetio ispod fotografije na Facebooku na kojoj je s dvije osobe u pokretu. Tada, 23. maja je napisao da bi njoj, migrantima i svim dušobrižnicima odsjekao glavu.

Ubrzo nakon toga, do uredništva portala eTrafika su stigle informacije o podebljem policijskom dosjeu koji Živanović ima u policiji. On je poznat skoro svim policijskim službenicima u Bratuncu, a izvor iz policije je za e-Trafiku izjavio da nije riječ o bezazlenoj osobi čije prijetnje treba ignorirati.

Prijetnje smrću Vanji Stokić su osudile i brojne međunarodne organizacije te Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo i hitnu istragu u ovom slučaju, a vijest o ovome je obišla i cijeli region. Reagirali su i OSCE i EUSR, a zbog nepostupanja u ovom slučaju MUP RS kaznio je krim inspektora Petra Mirkovića.

Izvor: e-Trafika/Nataša Tomić

About The Author